Полезни съвети при избор на Великденски яйца

0
2270

С наближаването на един от най-светлите християнски празници е необходимо потребителите да бъдат по-внимателни при подбора на традиционните продукти за великденската трапеза.

Около подобни празници вече се зароди и нова традиция, която далеч не е с духовен характер. Всяка година броени дни преди големите християнски празници масово започват спекулации с цените или качеството на на-търсените хранителни продукти.

Здравословно хранене съветва да бъдете много внимателни при избора на яйца и други великденски продукти.

Все по-честа става практиката кори с яйца да се продават на нерегламентирани места. Не е препоръчително да закупувате яйца, които не се намират в хладилна витрина. Стайната температура значително намалява срока им на годност. В крайна сметка никога не можете да знаете колко дни яйцата са стояли извън хладилника. Имайте в предвид, че срокът на годност на едно яйце е не повече от 28 дена, след снасянето му и то при условие, че е съхранявано по подходящ начин.

Задължително проверявайте маркировката на яйцата. Медиите все по-често съобщават за случаи на търговия с яйца, чийто срок изтича след 2-3 дена. Наскоро инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните иззеха 67 000 яйца от птицеферма и склад в Кюстендил. Причината – продуктите не са пакетирани спрямо изискванията, а производителите не са регистрирани. От държавните ведомства успокояват, че текат интензивни проверки в цялата страна относно качеството на яйца, агнешко и козунаци. Най-сигурната проверка обаче е във вашите ръце.

Цени от 8-9 стотинки за яйце също могат да бъдат притеснителни. Напоследък в медийното пространство се коментира широко за бракувани яйца импорт от Полша, чието качество далеч не отговаря на очакванията. Средната цена на един брой яйце е около 20 стотинки.

Напомняме, че външният вид на яйцето „говори“ най-добре за качеството и годността му. Избирайте яйца, чиято черупка има блясък. Ако и това не ви убеди, преди да използвате яйцето го поставете в купа с вода – ако потъне на дъното можете бе притеснения да консумирате яйцето.

Яйцата се варят 6 до 8 минути. Никога не ги поставяйте в горещата вода непосредствено след като сте ги извадили от хладилника. Препоръчително е още да се добави малко сол във водата, а след изваждането им да се оставят да изстинат за 2-3 минути, преди да се обелят.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.