Превантивни мерки срещу грипа

  В сезона на настинките и грипа най-добре е да вземем превантивни мерки срещу тези неприятни зимни преживявания, за да можем спокойно да си кажем, че сме направили, каквото е зависело от нас, за да ги предотвратим.
В аптеките разнообразието от добавки, които обещават засилване на имунитета е огромно. Как да сме сигурни, че ще изберем най-ефективните и всеки похарчен лев да си струва?
Ето някои от добавките, които имат доказан благотворен ефект върху защитните сили на организма ни:

1.    Омега 3 мазнини
Ако не консумирате риба редовно или растителни продукти, съдържащи тези полезни мазнини, снабдете се с тях под формата на капсули. Омега 3 мазнините увеличават активността на фагоцитите – клетките, които изяждат вредните бактерии. Едно изследване показва, че тези мазнини спомагат за по-добър въздушен поток в белите дробове, което пък от своя страна ги защитава от респираторни инфекции.

Търсете капсули с пречистено рибено масло, които съдържат поне 1г комбинирани EPA и DHA.

2.    Ехинацея
Ако се приема в началото на настинка, тази билка може да скъси продължителността на симптомите. Възможни странични ефекти са обрив, диария и хриптене.

3.    Витамин D
Според учени от Харвард, изследвали ефекта на витамин D върху оздравителните сили на организма, този витамин определено играе важна роля в борбата ни с вирусите. Хората от проучването с най-ниско ниво на витамин D в тялото били с 36% по-уязвими към респираторни инфекции на горните дихателни пътища в сравнение с тези, които имали най-много витамин D. Вероятността пациентите с астма с ниски нива на витамина да се разболеят била почти 6 пъти по-голяма отколкото при останалите хора.

Витамин D спомага за производството на определен вид протеин, който се бори с вирусите. Тъй като е трудно да се набави витамин D от храната и слънчевата светлина през облачните и къси зимни дни (рибата и млечните продукти са най-добрите източници), може да постигнете оптималното ниво на витамина в организма чрез добавки.

4.    Цинк
Трябва много да се внимава с приема на този минерал, защото проучванията върху неговото въздействие показват, че докато приемането на 30 мг от него в началото на настинката забавя размножаването на вируса в носа и гърлото, то прекалено големият прием на цинк има обратния ефект – увеличава риска от инфекция. Повече от 50 мг на ден могат да потиснат функциите на имунната система и да блокират абсорбирането на други важни минерали. Най-добре е да се посъветвате с лекар преди да отидете в аптеката да се снабдите с тази добавка.

Мария Димитрова / Здравословно хранене

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни