Превантивни мерки срещу грипа

  В сезона на настинките и грипа най-добре е да вземем превантивни мерки срещу тези неприятни зимни преживявания, за да можем спокойно да си кажем, че сме направили, каквото е зависело от нас, за да ги предотвратим.
В аптеките разнообразието от добавки, които обещават засилване на имунитета е огромно. Как да сме сигурни, че ще изберем най-ефективните и всеки похарчен лев да си струва?
Ето някои от добавките, които имат доказан благотворен ефект върху защитните сили на организма ни:

1.    Омега 3 мазнини
Ако не консумирате риба редовно или растителни продукти, съдържащи тези полезни мазнини, снабдете се с тях под формата на капсули. Омега 3 мазнините увеличават активността на фагоцитите – клетките, които изяждат вредните бактерии. Едно изследване показва, че тези мазнини спомагат за по-добър въздушен поток в белите дробове, което пък от своя страна ги защитава от респираторни инфекции.

Търсете капсули с пречистено рибено масло, които съдържат поне 1г комбинирани EPA и DHA.

2.    Ехинацея
Ако се приема в началото на настинка, тази билка може да скъси продължителността на симптомите. Възможни странични ефекти са обрив, диария и хриптене.

3.    Витамин D
Според учени от Харвард, изследвали ефекта на витамин D върху оздравителните сили на организма, този витамин определено играе важна роля в борбата ни с вирусите. Хората от проучването с най-ниско ниво на витамин D в тялото били с 36% по-уязвими към респираторни инфекции на горните дихателни пътища в сравнение с тези, които имали най-много витамин D. Вероятността пациентите с астма с ниски нива на витамина да се разболеят била почти 6 пъти по-голяма отколкото при останалите хора.

Витамин D спомага за производството на определен вид протеин, който се бори с вирусите. Тъй като е трудно да се набави витамин D от храната и слънчевата светлина през облачните и къси зимни дни (рибата и млечните продукти са най-добрите източници), може да постигнете оптималното ниво на витамина в организма чрез добавки.

4.    Цинк
Трябва много да се внимава с приема на този минерал, защото проучванията върху неговото въздействие показват, че докато приемането на 30 мг от него в началото на настинката забавя размножаването на вируса в носа и гърлото, то прекалено големият прием на цинк има обратния ефект – увеличава риска от инфекция. Повече от 50 мг на ден могат да потиснат функциите на имунната система и да блокират абсорбирането на други важни минерали. Най-добре е да се посъветвате с лекар преди да отидете в аптеката да се снабдите с тази добавка.

Мария Димитрова / Здравословно хранене

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни