5 продукта богати на антиоксиданти

0
951

  Изборът на хранителен режим, богат наплодове и зеленчуци, ни предоставя комбинация от полезни витамини, минерали, фибри, полифеноли, изотиоцианати, флавоноиди, каротеноиди, тиоли и фибри.

Известно е, че антиоксидантите помагат за неутрализиране действието на свободните радикали.

Сладките картофи, например, осигуряват важни хранителни вещества на организма, като витамини С и В6, калий и фибри. Съдържат и бета-каротин, който има свойствата на антиоксидант.

Съдържанието на витамин А в зеленчука също е от значение, за забавяне процесите на стареене и редуцирането на риска от образуването на анормални клетки.

Витамин А се съдържа и в оранжевите зеленчуци, особено в морковите. Известно е, че те са полезни за здравето на очите.

Освен каротини, в морковите се съдържат и други важни витамини и минерали, като рибофлавин, ниацин, витамин В,С, D, E, G, K, калций, желязо, фосфор, мазнини, въглехидрати и протеини.

Редовната консумация на оранжевия зеленчук спомага намаляването на холестерола и кръвното налягане, има благоприятен ефект при нормализиране нивото на кръвната захар.

Доматите съдържат ликопен, който има антиоксидантни свойства. Проучвания показват, че съставката има протективен ефект срещу рак на простатата, остеопороза, полезна е за храносмилането, както и за функцията на мъжката репродуктивна система.

Ликопенът се съдържа преди всичко в кожата на доматите и придава на зеленчука яркия червен цвят.

В козметиката, например, екстрактът от домати възстановява клетките, повишава еластичността на кожата и подобрява структурата й.

Гроздето и особено семките на червеното грозде са сериозен източник на полифеноли. Те стимулират образуването на колаген и еластин, регулират обменните процеси и венозното кръвообращение, затруднено при целулит.

Гроздето съдържа и витамини А, B, C, калций, фосфор.
Редовната консумация на грозде има благоприятно въздействие върху понижаване на кръвното налягане, подобряване на сърдечната дейност и понижаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Подобрява и концентрацията.

С пиенето на зелен чай също си осигуряваме ценни антиоксиданти, и по-точно катехини, помагащи за блокирането на клетъчното увреждане, което може да доведе до рак.

Зеленият чай съдържа есенциални масла (алдехиди, фенилетил алкохоли, феноли, хексенал, хексенол, линалол, дихидроактинидиолит и р-винилфенол), витамини В и С, минерали, танини и кофеин. Съставът на напитката включва около 35% нискомолекулни полифеноли.

Наскоро проведено американско проучване показа, че консумацията на зелен чай помага за понижаване на „вредния“ холестерол с 5-6 единици.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.