7 лоши навика, които пречат на отслабването

0
5103

Смятате, че сте взели всички мерки и правите всичко необходимо, а въпреки това не отслабвате? Може би всъщност ви убягва някакъв “детайл” – на пръв поглед дребен, а на практика важен и определящ…

Прочетете за няколко варианта. Решението може да се окаже именно някой от тях… Дори да е повече от един…

1. Пропуснатата закуска

Всички знаем добре, че закуската е най-важното ядене през деня. Въпреки това мнозина я пропускат редовно с надеждата, че така ще свалят някой и друг килограм. На практика този навик е не само вреден, но и безсмислен от гледна точка на намаляване на теглото – съвсем ново изследване доказва, че хората, които закусват различни зърнени храни (корнфлейкс, овесени ядки) и дори черен хляб, имат значително по-нисък индекс на телесното тегло в сравнение с тези, които гладуват, пропускайки сутрешното хранене.

2. Яденето “в движение”

Оправдавайки се непрекъснато с липсата на време, все по-често не ядем, а уж похапваме – на бюрото, в колата и дори пред телевизора. Заети с основното си занимание обаче не забелязваме сигнали на организма, че поетата храна му е достатъчна. Затова – свикнете, че подходящи за хранене са кухнята, дневната и ресторантите. Така едновременно ще престанете да се храните уж набързо, където ви “хване” глада, а и ще успявате да се наслаждавате на поеманата храна.

3. “Почистете” менюто си

Калориите се трупат. Дори да подбирате какво ядете, добре е всеки път да знаете приблизително колко калории поемате. Без особено усилие можете да намалите 150-200 калории, като прескочите дори натуралния сок, който иначе е безспорно полезен.

4. Забравеният фитнес

Много хора, когато минат на диета за отслабване смятат, че щом са намалили количеството на приеманите калории, това ще им осигури намаляване на теглото и ще успеят да го запазят така. Всъщност тази система работи, но само в началото. Редица изследвания са доказали, че трайно заниженото тегло може да бъде задържано само с комбинирането между съответните храни и активния начин на живот. Дори последното да се изразява просто в 15-20 минути разходка.

5. Среднощното хапване

Това е най-честия начин, по който хората саботират диетата си. Целият ден са броили калориите, не са прекалили дори на вечеря, а изведнъж през нощта задоволяват всяка прищявка на глада си.

6. Фобията от мазното

Дори да избягвате каквито и да било мазнини в храната си, това не е гаранция, че ще свалите тегло. Освен че придават добър вкус на доста храни, мазнините ни носят удовлетворение от яденето. Пък и много храни, които не съдържат мазнини, имат голямо количество калории. Специалистите препоръчват да изгради така диетата си, че да приемате 30% от предвидените калории именно чрез мазнини, а от време на време да не се лишавате и от любимото си ястие без значение от неговия състав.

7. Алкохолът

Независимо под каква форма – бира, вино или концентрат – той носи със себе си много калории – около 7 на грам. Освен това той изостря усещането за глад. Ако все пак поводът го изисква, “разредете го”, като пиете едновременно и вода (избягвайте соковете, пълни със захар и калории). Добро правило е също никога да не излизате вечер преди поне малко да сте хапнали – иначе организмът ви ще си “иска” калориите и ще устоите по-трудно на “жаждата”.

източник здраве.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.