Аутизмът – проблем, който има решение

0
1473

dete-autizam С всяка изминала година темата за разстройствата от аутистичния спектър става все по-актуална и в цял свят се увеличава броят на децата, диагностицирани с подобно разстройство. Информацията – макар и нарастваща по обем – продължава да бъде многопосочна, понякога и противоречива. Безспорно е, че колкото по-рано започнем да работим с детето с аутизъм, толкова по-голям ще бъде неговият напредък. Ето защо психологът Крис Уилямс и психиатърът Бари Райт споделят опита от дългогодишната си лекарска практика в „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ (ИК „Изток-Запад“). Написана ясно и достъпно, книгата е идеален източник за семействата на деца с разстройства от аутистичния спектър, за специалистите, работещи с тях, както и за всички, които биха искали да научат повече за този наболял проблем.

За целта авторите описват подробно видовете поведение, които биха могли да послужат като сигнал за родителя за възможността детето му да страда от аутизъм. В този смисъл книгата би могла да е изключително полезна за хора, които вече са забелязали проблеми в развитието на детето си, но все още не са се обръщали към специалист. Изложен е и процесът на обследване, като се обръща внимание на преживяванията в семейството след поставянето на диагнозата. От научна гледна точка са разгледани начинът на мислене на децата с аутизъм, това как те възприемат обкръжаващия ги свят и въз основа на това е обяснено защо тези деца често се държат по различен начин от своите връстници. На тази база Уилямс и Райт показват как да се търси смисълът в действията на детето и да се планират стратегии за справяне с проблемното поведение, с цел подобряване в общуването и социалните му умения.

picture_1180 Двамата учени разглеждат конкретни, макар и типизирани случаи на деца с различна степен на засегнатост, проблемите във всекидневието, пред които са изправени те и близките им, както и начините, по които са се справяли с тези проблеми. Информацията от множество съвременни изследвания е изложена по един разбираем, смислен начин, за да се обясни кои стратегии биха били най-полезни и защо. Уилямс и Райт акцентират на въпросите на храненето, тоалетните навици, съня, свръхангажираностите и компулсиите, комуникацията, гневните изблици и агресивното поведение. Именно затова „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ е много полезна – тя е посветена най-вече на практическата страна от работата с децата-аутисти. За улеснение авторите предлагат въпросници за анализиране на конкретните ситуации, с чиято помощ родителите и специалистите могат сами да стигат до същината на проблема и да набелязват конкретни стъпки и методи за подхождане към него.

„Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ се съсредоточава върху проблемите и трудностите на децата с разстройства от спектъра на аутизма, но на техните умения и способности би трябвало да се отдаде и необходимото уважение. Понякога тези деца постигат огромни успехи, владеят умения и познания по начин, различен от околните, могат истински да се забавляват и да радват семействата си, което ги прави и безкрайно обичани.

Повече по темата можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.