Черен шоколад срещу диабет

0
1714

Шоколадът е сред най-популярните и съответно най-предпочитани лакомства. Не само вкусът го прави толкова жадуван от малки и големи. Всъщност консумирането на шоколад съществено повдига настроението, кара ви да се чувствате спокойни и релаксирани.

Това е така, защото сладкото изкушение съдържа много естествени стимуланти – кофеин и теобромин. Шоколадът ускорява функциите на нервната ви система, а теоброминът стимулира тялото да отделя ендрофини, които ви карат да се чувствате добре.

Освен че спомага за производството на “щастливи” хормони, шоколадът все по-често се препоръчва като здравословна храна от специалистите по хранене. Какаото, което е и основната му съставка, съдържа антиоксиданти като феноли и флавоноиди. Тези вещества могат да намалят кръвното налягане, да редуцират нивата на лошия холестерол, както и да разсеят съсирванията на кръвта. Това прави черният шоколад, който има най-високо съдържание на какао, една от най-здравословните храни за човешкия организъм.

Скорошно проучване на италиански и американски учени установи, че консумацията на тъмен шоколад дори може да намали риска от диабет и сърдечни заболявания.

След като е толкова полезен, защо не можем да ядем шоколад с всяко ядене? Причината за това е в добавянето на т.нар „лоши” мазнини и {захар] в шоколадовите изделия, които са вредни както за здравето, така и за линията на талията ви. Ето защо е препоръчително той да се приема по-рядко и в по-малки количества.

Не трябва да консумирате повече от 25 грама шоколад на ден. Това се равнява приблизително на шест малки квадратчета или половин шоколадово блокче. Придържайте се към тъмните видове шоколад, тъй като те са с най-богато съдържание на какао. В млечния шоколад има два пъти по-малко от полезните съставки на черния шоколад. В белия шоколад пък няма никакви антиоксиданти.

 

източник gotvach.bg