Горчивите ядки или какво се крие зад т.нар. Витамин В17 ?

0
5711

qdki-vitamin-b17

Такъв „витамин” няма. Има вещество, което е наречено така, но то няма нищо общо с витамините, за които всеки знае, че са полезни и жизнено необходими. Напротив, при разграждането си в нашия организъм това вещество отделя цианиди, които са силно отровни.

Първо трябва да изясня каква е биологичната роля на витамините и защо не може всяко вещество, за което на някого му хрумне да го нарече витамин да е витамин.

Хилядите химични реакции, които всяка секунда се извършват в клетките, се осъществяват от особени много специализирани белтъчни молекули, наречени ензими. Те имат сложна структура, от която най-важната част е активният център. Той се отнася към веществото, което трябва да преобразува, както ключалка към ключ. Ако ключалката е повредена, химичната реакция е невъзможна. Именно в оформянето на активните центрове участват витамините. Без тях ключови биохимични реакции в обмяната на веществата няма да могат да се извършват и клетките ще загинат, а заедно с тях и целия организъм. За това витамините са жизнено необходими и трябва да се набавят с храната от вън. Тяхната липса, наречена авитаминоза, предизвиква тежки заболявания, включително до смърт. За щастие у нас авитаминозите са останали далече в миналото, но тяхното недостатъчно количество /хиповитаминоза/ се среща все още, най-често като последица на неправилен начин на хранене и драстични диети.

Историята на „вълшебното” лекарство започва през 1830г., когато за първи път от горчивия бадем е изолирано вещество, наречено амигдалин. По-късно това вещество е било намерено в редица растения – в горчивите кайсиеви ядки, ядките на прасковите, вишни, сливи, ябълкови семки. Амигдалинът е вещество от групата на цианогенните гликозиди – съединения на глюкозата с други, най-често токсични вещества, които растенията използват за защита. Тези вещества растенията ги складират заедно с ензимите, които са нужни за тяхното разграждане и превръщането им от инертни в силно токсични вещества. В случая това е ензимът глюкозидаза, която освен в горчивите ядки е естествена съставка на нашата храносмилателна система.

Какво става, когато сдъвчем горчивия бадем? Амигдалинът хидролизира и се разгражда на глюкоза, естествения ароматизатор бензалдехид и синилна киселина /или циановодород/. Няма човек, който да не знае, че циановите съединения са силно отровни. За синилната киселина също са слушали много хора. Преди сто години тя се е използвала за борба с вредители, насекоми и гризачи. Но това често се е съпровождало със смъртни случаи. Цианидите дълго време са били любимото оръжие на отровителите, истински и литературни.

 

Трудно може да се нарече синилната киселина полезна. Попадайки в организма тя необратимо блокира действието на редица ензими, които участват в клетъчното дишане и води до кислороден глад на тъканите. Смъртоносната доза е 3,7мг/кг телесно тегло /около 300мг за възрастен човек/. Това количество може да се съдържа в 60-80г ядки. А за дете само 10 ядки могат да са фатални. Нещастни случаи са били наблюдавани при домашно приготвяне на вишновка от непочистени от костилките вишни.

Другият компонент на амигдалина – бензалдехид, в допустими дози /5мг/кг/ е безвреден. Той дава характерния аромат на горчиви бадеми, защото малка част от амигдалина се разгражда от собствения ензим още преди да бъде сдъвкан. В много малки дози той се използва в хранителната промишленост.

От момента на получаване на амигдалина той е тестван дали не може да се използва за лечение на различни заболявания,gorchivi-qdki включително и рак. Тези опити не са довели до лечебни ефекти и имали токсични последствия. И още преди края на 19в. гликозидът е бил признат за безперспективен и вреден.

Но в началото на петдесетте години на миналия век един американски мошеник, Ернст Кребс, го реанимира. Той го пуска на пазара като ново и уникално лекарство против рак. С цел да избегне клиничните изпитания, които е необходимо да бъдат проведени за регистрация на подобен препарат /те продължават с години, много са скъпи, а резултатите са непредсказуеми/ Кребс го пуска на пазара под името Витамин В17 /или Летрил/. Той обявява, че причините за възникването на рака е недостигът на витамини, най-вече на Витамин В17, следователно това е най-ефикасното лекарство срещу него. Естествено то веднага е забранено.

Но няма по-добра реклама за непроверено и опасно средство, както неговото неодобрение на високо ниво. Това само подгрява интереса към него. Дори и сега в Интернет съществува голямо количество информация за полезните свойства на това непризнато вещество, за противораковите свойства на горчивите кайсиеви ядки и световния заговор срещу това уникално лекарство и неговия създател. Трудно може да се оцени колко хора са си съкратили живота заради отказ от традиционната терапия в полза на вълшебните таблетки. За това преди да се доверите на някое чудодейно средство помислете добре. Дали това не е поредният вълшебен „витамин”? И дали няма да попаднете в мрежата на поредния „спасител” на човечеството от болести, старост и смърт?

 

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.