Храни за младост

Включването на определени храни в диетата е първата стъпка към поддържането на младежки вид и добро самочувствие до късна възраст. Вижте три продукта, които ще върнете годините назад.

Боровинки

Тези дребни горски плодове са склад за антиоксиданти. В това отношение те са на първо място сред всички храни. Антиоксидантите са много важни за доброто състояние на кожата, защото те унищожават свободните радикали, от които се остарява по-бързо.

Освен това, антиоксидантите в боровинките помагат на организма да произвежда колаген, който поддържа кожата еластична и гладка. Боровинките са отличен източник и на витамините С и Е, като и на рибофлавин и фибри.

Освен за кожата, боровинките са полезни и за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Изследванията показват, че хората, които пият сок от боровинки намаляват лошия холестерол в организма си, който задръства артериите, с 28%, а кръвното налягане с 6%.

Малките плодчета поддържат и умствените способности. Изследване е установило, че след като пиели в продължение на 12 седмици сок от боровинки, хора с леки проблеми с паметта подобрили мисловната си дейност. Сокът помогнал и за по-доброто им настроение.

Дива сьомга

Тази мазна риба е известна като супер храна и лекарите препоръчват да се консумира 4 пъти седмично. Известно е, че продължителността на живота се регулира от теломерите – защитните окончания на хромозомите.

Всеки път, когато клетката се дели, нейните теломери се скъсяват и в един момент клетката не може да се възпроизвежда и умира. Това е процесът на остаряване.

Неотдавна Американската медицинска асоциация обяви, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби – като дивата сьомга, удължават теломерите.

Изследване е доказало, че хората, които приемат най-много омега-3 от морски храни, имат най-дълги теломери. С други думи, техните клетки могат да продължат да се делят по-дълго време и по този начин остаряват по-бавно.

Телешко месо

Това е още една укрепваща мускулите храна. Освен това то е изключително богат източник на коензима Q10 – много по-богат от месото на промишлено отглежданите говеда. Q10 помага за доброто функциониране на всички клетки, включително на стареещите.

Коензимът подобрява функцията на митохондиите – малките “моторчета”, които зареждат клетките на организма. Q10 има и директен ефект върху външния вид. С остаряването организмът произвежда повече от един ензим, наречен arNOX, който състарява кожата. Q10 намалява производството на arNOX с една трета.

Другите полезни качества на екологичното говеждо месо са съдържащите се в него много омега-3 киселини и витамини A, D и E.

източник gotvach.bg

Предишна статия
Следваща статия

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни