Храни за младост

Включването на определени храни в диетата е първата стъпка към поддържането на младежки вид и добро самочувствие до късна възраст. Вижте три продукта, които ще върнете годините назад.

Боровинки

Тези дребни горски плодове са склад за антиоксиданти. В това отношение те са на първо място сред всички храни. Антиоксидантите са много важни за доброто състояние на кожата, защото те унищожават свободните радикали, от които се остарява по-бързо.

Освен това, антиоксидантите в боровинките помагат на организма да произвежда колаген, който поддържа кожата еластична и гладка. Боровинките са отличен източник и на витамините С и Е, като и на рибофлавин и фибри.

Освен за кожата, боровинките са полезни и за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Изследванията показват, че хората, които пият сок от боровинки намаляват лошия холестерол в организма си, който задръства артериите, с 28%, а кръвното налягане с 6%.

Малките плодчета поддържат и умствените способности. Изследване е установило, че след като пиели в продължение на 12 седмици сок от боровинки, хора с леки проблеми с паметта подобрили мисловната си дейност. Сокът помогнал и за по-доброто им настроение.

Дива сьомга

Тази мазна риба е известна като супер храна и лекарите препоръчват да се консумира 4 пъти седмично. Известно е, че продължителността на живота се регулира от теломерите – защитните окончания на хромозомите.

Всеки път, когато клетката се дели, нейните теломери се скъсяват и в един момент клетката не може да се възпроизвежда и умира. Това е процесът на остаряване.

Неотдавна Американската медицинска асоциация обяви, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби – като дивата сьомга, удължават теломерите.

Изследване е доказало, че хората, които приемат най-много омега-3 от морски храни, имат най-дълги теломери. С други думи, техните клетки могат да продължат да се делят по-дълго време и по този начин остаряват по-бавно.

Телешко месо

Това е още една укрепваща мускулите храна. Освен това то е изключително богат източник на коензима Q10 – много по-богат от месото на промишлено отглежданите говеда. Q10 помага за доброто функциониране на всички клетки, включително на стареещите.

Коензимът подобрява функцията на митохондиите – малките “моторчета”, които зареждат клетките на организма. Q10 има и директен ефект върху външния вид. С остаряването организмът произвежда повече от един ензим, наречен arNOX, който състарява кожата. Q10 намалява производството на arNOX с една трета.

Другите полезни качества на екологичното говеждо месо са съдържащите се в него много омега-3 киселини и витамини A, D и E.

източник gotvach.bg

Предишна статия
Следваща статия

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни