Издадоха енциклопедия на българските билки

7
4183

България, при все природните си богатства и разнообразие, не обръща достатъчно внимание на своите блага. Едно от тях е многоликата ни ботаническа картина, която предлага широк спектър от лековити и полезни растителни видове. За радост обаче съвсем наскоро на книжния ни пазар се появи книгата „Лечебните растения на България“, която по всичко изглежда, че е един сериозен подарък за всеки, който цени плодородието и колорита на родната флора. Нещо повече – тя е обединяващ и изчерпателен том от близо 800 страници, изпълнени с факти, характеристики, съвети и цветни илюстрации.

 

Васил Канисков, автор на редица книги в областта, предлага вещ, амбициозен труд, който ще ни убеди, че възможностите на естествената лечебница – Майката природа – са наистина безкрайни. Народната медицина е черпила хилядолетия наред от този достъпен за всеки извор и ни е завещала внушителен набор от знания за лечебното приложение на различните растения и особено на билките. България се слави като едно от най-облагодетелстваните кътчета на планетата по отношение на разнообразието от билки и неслучайно много нашенски лекарства, прославили ни навред по света, са на билкова основа: нивалин, розалин, антралакс, леонурин и редица други. Книгата на Канисков е великолепен справочник, който представя енциклопедичен обем знания за лечебните растения, включително къде да ги намерим и кога да се събират, какъв е техният състав, какво е приложението им (под формата на запарки, чайове, лапи, настойки) за постигане на оптимални резултати. Посочени са и случаите, при които задължително трябва да се потърси компетентна помощ от лекари-терапевти.

 

„Лечебните растения на България“ е уникална, ценна и полезна придобивка за всяка библиотека, а тук можете да прочетете откъс от книгата или директно да си я поръчате от издателство „Изток-Запад“.

Comments

7 КОМЕНТАРИ

  1. Изданието е лъскаво и примамливо, но Книгата представлява преписани откъси и данни от редица други, по-ценни книги.

    Авторът е непрофесионалист в областта на ботаниката и фитотерапията (лични впечатления).

    Не препоръчвам на купилите си я да се доверяват изцяло на написаното там.

  2. @Георги: Aз пък съм на коренно противоположно мнение. Според мен книгата е чудесна.

  3. Книгата е плод на продължителен и компетентен труд.Много полезна и навреме появила се,защото българинът уважава билколечението и трябва да се научи правилно да го прилага-под лекарски контрол.Длъжни сме да съхраним за поколенията българските традиции и в лечителското изкуство.Защо някои хора все трябва да се опитват да демонстрират грандоманщина като критикуват?!Ами Вие,Георги,какво издадохте,което е полезно за всички?Нека обединим усилията си в правилната посока,полезна за всички!

  4. Моля, погледнете първата книга от поредицата „Съкровищница на Българската народна медицина „, том І „Фитотерапия на онкологичните заболявания“, издателство Изток – Запад, от 28.05.2012 г.

  5. Георги, не разбирам аргумента ти: “Изданието е лъскаво и примамливо, но Книгата представлява преписани откъси и данни от редица други, по-ценни книги. “. Естествено, че ще преписва. Билките са си едни и същи от дълго време насам. Бсе пак нали това е идеята – да извлече максимума от старите, трудни за намиране, ценни книги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.