Какви са най-важните причините за затлъстяването?

vezni-zdravoslovnohranene За затлъстяване се говори, когато телесните мазнини заради количеството имат негативен ефект върху здравето. Това състояние е налице, когато телесното тегло е с минимум 20% над нормата, а индексът на телесна маса ИТМ е над 30. Когато ИТМ се намира между 25 и 30 има наличие на наднормено тегло.

Въпреки че напоследък все повече системата за определяне на телесното тегло по ИТМ се отхвърля, като недостатъчно информативна и коректна индексът все още се използва за откриването на рискови към наднормено тегло и затлъстяване пациенти. Стойностите му се получават чрез формула, която използва данни като актуално тегло и ръст.

Какви са причините за затлъстяването?

1. Първата и най-неприятната за проумяване причина е свръхприемът на калории. Наднорменото тегло и по-късно затлъстяването се получават, когато има системно и твърде дълго продължило във времето приемане на големи количества храна, които в пъти надвишават потребностите на организма от суровини за енергия. Затлъстяването е приело застращителни размери по цял свят и през последните десетилетия честотата му е епидемиологична. За последните 20 години числото на хората със затлъстяване скача повече от два пъти. Според експертите това се залага от повишения калориен прием – докато през седемдесетте години той се е равнявал на около 1550 при жените и 2500 при мъжете, то в началото на хилядолетието вече достига съответно до 1900 ккал и 2600 ккал на ден. Тези допълнителни калории идват най-вече от повишена консумация на мазнини и прости въглехидрати, най-вече под формата на подсладени напитки. Поне три пъти нараства консумацията на храните тип fast food, които основно са произведени от бяло брашно, ориз. За жалост, определяните като вредни храни са много по-евтини от препоръчваните за здравето плодове и зеленчуци.

2. Животът ни е станал безмилостно уседнал. Работим пред компютър, отпуска ме се и се забавляваме пред телевизора, използваме дистанционни, миеш съдовете си в машини. Дори пазаруването ни отнема възможността да се движим, тъй като до магазина използваме личния си автомобил, а истината е, че колкото по-малко се движим, толкова е по-вероятно да наддадем на тегло. Движението има благоприятен ефект за поддържане на чувствителността на организма към инсулин. Физическата активност поддържа нивото на отделян инсулин от организма сравнително стабилен. В обратния случай колебанията му се възприемат като висок риск от наддаване на тегло.
Затлъстяването е все по-разпространено и сред децата, които се предполага, че са много по-активни от възрастните.

3. Липсата на сън също е един от съществените фактори за наддаване на тегло в застрашителни размери. Лишаването от сън категорично е свързано с риск от затлъстяване при двата пола и децата. При липсата на сън се понижава отделянето на лептин, хормон, който сигнализира за ситост и потиска апетита.

4. Свикнали сме да приемаме, че фруктозата като природен вариант на захарта не ни вреди. Това е вярно, когато се приема от пресни плодове. Но приемайки ято храните се разгражда в черния дроб. При прекалената й консумация се стига до метаболитен синдром – повишени триглицериди и хипертриглицеридемия и затлъстяване на черния дроб, което в последствие води до високо кръвно налягане, резистентност към инсулина, диабет и затлъстяване.

В съвремието основни ключови фактори за масовото разпространение на затлъстяването и другите метаболитни разстройства са небалансираният хранителен режим и липса на достатъчно движение, като конкретно консумацията на фруктоза е по-типична за жените. Тя по принцип въздейства на мозъка, което е доказано при научно изследване посредством ядрено-магнитен резонанс. Според данните, публикувани в сп. JAMA (Journal of the American Medical Association) при прием на глюкоза зоните регулиращи апетита в мозъка стават по активни, но се изключват при консумация на фруктоза.

5. В световен мащаб силно се ограничи употребата на тютюневи изделия, като за тях е характерно че потискат апетита. След преустановяване на цигарите хората напълняват с около 3,500 кг. Около десет процента от хората, преустановили отслабването наддават допълнителни килограми – от порядъка над 13 кг.

6. Със застаряването на населението все повече се прибягва до лекарства, а те в някои случаи водят до напълняване.

7. Истината е, че и колкото повече се задържат килограмите над нормите, толкова по-трудно става отслабването. Стремежът на всеки по принцип би трябвало да е поддържане на едно тегло, тъй като отслабването след напълняване изисква много повече от диетично хранене и повишена двигателна активност.

8. Предполага се че носителите на специфичен ген FTO е виновен за наднорменото тегло на всеки шести. Тези хора по принцип са склонни да преяждат и съответно страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

Лечението на затлъстяването се постига чрез отслабване и поддържане на оптимално здравословно тегло. Често пълните хора не са достатъчно мотивирани за подобна промяна на външността им, тъй като смятат че няма да изпитат съществени ползи от действието си. Това, разбира се, не е вярно. При отслабване с 5 – 10 % се наблюдава съществено подобрение на здравословното състояние. Този процес действително не е лек. Трудно се свалят килограми, но отслабването със слабо темпо в началото обещава много повече успех, отколкото бързото и рязко, което създава условия за йо-йо ефект.

В този смисъл стремежът е да се промени стилът на живот и хранене, като така настъпва макар и неусетно гарантирано отслабване. При други е необходимо да се прибягва до медикаментозна терапия и пристъпване към естетична хирургия.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни