Лимона, какво не знаем за него.

Макар лимоните да не са предпочитаната следобедна закуска, те са истинска находка когато искаме да подчертаем аромата на останалите храни. Достъпни са целогодишно, нопикът е около май, юни и август.

Лимоните са кръгли по форма с жълта обелка и вътрешност, разделена на 8 до 10 сегмента.

Ползи на лимоните

Лимоните и лаймовете съдържат уникални флаваноидни съединения, които имат антиоксидантни и анти-ракови свойства. Освен че т. нар. Flavanol glycosides спират деленето на клетките при много ракови клетки, може би най-интересното при тях е, че имат антибиотични ефекти. В някои селища в Западна Африка, където холерата е често срещана, е задължително да се приема лаймов сок по време на основното хранене. Изследователи са открили, че това предотвратява разпространяването на заразата.

Освен уникалните им фитонутриентни свойства, лимоните и лаймовете са изключителен източник на витамин С- един от най-важните природни антиоксиданти. Витамин С се разнася из цялото човешко тяло, неутрализирайки всички свободни радикали и предпазвайки ни по този начин от развиване на болести като атеросклероза, възпалителни полиартрити и диабетни сърдечни болести.

При проведени изследвания на животни и направени лабораторни тестове с човешки клетки съединенията, наречени лимоноиди и съдържащи се в лимоните и лаймовете, са показали, че са ефективно средство срещу рак на устата, кожата, дробовете, гърдите, стомаха и колона. Намиращият се в тези плодове лимонин (вид лимоноид) е в приблизително същото количество като витамин С и има изключително трайни свойства. В сравнение с другите природни антикарциногени, като фенолите в зеления чай и в шоколада, които остават активни в тялото 4-6 часа след приема, лимонина понякога продължава да действа до 24 часа след приема му!

Произход на лимоните

аучното име на лимоните е Citrus limon и макар повечето от тях да са тръпчиви и кисели на вкус, са и изненадващо освежаващи. Основните два вида кисели лимони са Еврека и Лисбон, но има и разновидности, които са сладки на вкус. Такъв пример е лимонът Майер, който е все по-популярен в магазините и ресторантите.

Лимоните са създадени като кръстоска между лайма и цитрона и първоначално са се появили в Китай и Индия, където се култивират от около 2500 г. За първи път са въведени в Европа от арабите, които са ги донесли в Испания през 11 в. Днес основните производители на лимони са САЩ, Испания, Гърция, Израел и Турция.

За да имат най-много антиоксиданти, избирайте тези плодове напълно узрели. Колкото по-узрели са те, достигайки почти степента, в която ще се развалят, толкова повече антиоксиданти имат.

Избор на Лимони

– Избирайте тези, които имат по-скоро тънка, отколкото дебела кора, тъй като те са по-сочни.

– Избирайте жълтите лимони, тъй като тези, които имат зеленикав цвят няма да са достатъчно узрели и ще имат прекалено кисел вкус.

Лимоните се съхраняват добре на стайна температура около седмица. Ако искате да ги съхраните за повече време, можете да ги поставите в хладилника където ще издържат около месец.

– Лимоновият сок може също да бъде съхраняван в найлонови торбички в хладилника.

Лаймовете и лимоните са сред малкото храни, съдържащи оксилати – природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на тези плодове.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни