Лимона, какво не знаем за него.

Макар лимоните да не са предпочитаната следобедна закуска, те са истинска находка когато искаме да подчертаем аромата на останалите храни. Достъпни са целогодишно, нопикът е около май, юни и август.

Лимоните са кръгли по форма с жълта обелка и вътрешност, разделена на 8 до 10 сегмента.

Ползи на лимоните

Лимоните и лаймовете съдържат уникални флаваноидни съединения, които имат антиоксидантни и анти-ракови свойства. Освен че т. нар. Flavanol glycosides спират деленето на клетките при много ракови клетки, може би най-интересното при тях е, че имат антибиотични ефекти. В някои селища в Западна Африка, където холерата е често срещана, е задължително да се приема лаймов сок по време на основното хранене. Изследователи са открили, че това предотвратява разпространяването на заразата.

Освен уникалните им фитонутриентни свойства, лимоните и лаймовете са изключителен източник на витамин С- един от най-важните природни антиоксиданти. Витамин С се разнася из цялото човешко тяло, неутрализирайки всички свободни радикали и предпазвайки ни по този начин от развиване на болести като атеросклероза, възпалителни полиартрити и диабетни сърдечни болести.

При проведени изследвания на животни и направени лабораторни тестове с човешки клетки съединенията, наречени лимоноиди и съдържащи се в лимоните и лаймовете, са показали, че са ефективно средство срещу рак на устата, кожата, дробовете, гърдите, стомаха и колона. Намиращият се в тези плодове лимонин (вид лимоноид) е в приблизително същото количество като витамин С и има изключително трайни свойства. В сравнение с другите природни антикарциногени, като фенолите в зеления чай и в шоколада, които остават активни в тялото 4-6 часа след приема, лимонина понякога продължава да действа до 24 часа след приема му!

Произход на лимоните

аучното име на лимоните е Citrus limon и макар повечето от тях да са тръпчиви и кисели на вкус, са и изненадващо освежаващи. Основните два вида кисели лимони са Еврека и Лисбон, но има и разновидности, които са сладки на вкус. Такъв пример е лимонът Майер, който е все по-популярен в магазините и ресторантите.

Лимоните са създадени като кръстоска между лайма и цитрона и първоначално са се появили в Китай и Индия, където се култивират от около 2500 г. За първи път са въведени в Европа от арабите, които са ги донесли в Испания през 11 в. Днес основните производители на лимони са САЩ, Испания, Гърция, Израел и Турция.

За да имат най-много антиоксиданти, избирайте тези плодове напълно узрели. Колкото по-узрели са те, достигайки почти степента, в която ще се развалят, толкова повече антиоксиданти имат.

Избор на Лимони

– Избирайте тези, които имат по-скоро тънка, отколкото дебела кора, тъй като те са по-сочни.

– Избирайте жълтите лимони, тъй като тези, които имат зеленикав цвят няма да са достатъчно узрели и ще имат прекалено кисел вкус.

Лимоните се съхраняват добре на стайна температура около седмица. Ако искате да ги съхраните за повече време, можете да ги поставите в хладилника където ще издържат около месец.

– Лимоновият сок може също да бъде съхраняван в найлонови торбички в хладилника.

Лаймовете и лимоните са сред малкото храни, съдържащи оксилати – природни субстанции, намиращи се в растенията, животните и хората. Когато оксилатите станат прекалено концентрирани в телесните течности, те кристализират и могат да доведат до здравословни проблеми. Поради тази причина някои хора, които имат проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да внимават с приема на тези плодове.

източник gotvach.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни