Могат ли да се отстраняват жлъчни камъни по естествен път?

1
3492

Жлъчните камъни са два вида: калцирани камъни и мастни натруп­вания. Първите се разбиват с лазер. Камъните от втория вид могат да се разградят, ако увеличите приема на лецитин и „смес за пречистване на жлъчката“ (вж. по-долу). Калцираните жлъчни камъни са по-болез­нени, тъй като понякога възпаляват жлъчката. Можете да прецените дали имате подобен проблем, като легнете и притиснете областта под ребрата си – изпитате ли болка, значи налице е възпаление. Калцирани­те камъни се виждат на рентгенови снимки.

За да облекчите състоянието си, увеличете приема на фибри – това ще попречи жлъчката да се реабсорбира, което по принцип увеличава вероятността от образуване на камъни. Пийте по 3000 мкг (10 000 iu) ви­тамин А на ден – това заздравява лигавицата, възпрепятства утаяването и съответно пречи на формирането на камъни. Всяка сутрин поръсвайте зърнената си закуска с лецитин на гранули или изпивайте по две капсули от 1200 мг. Летицинът помага за разграждането на мастните жлъчни ка­мъни. Важно е да намалите консумацията на мазнини, затова избягвайте пържени и рафинирани храни – но си набавяйте достатъчно от полезните есенциални мазнини, които се съдържат в мазните риби, пресните ядки и семената.

В случай че жлъчните ви камъни не са от калцирания вид, лекарите диетолози и хомеопатите биха ви препоръчали смес за пречистване на жлъчката. Това означава да пиете големи количества зехтин, комбини­ран с лимонов сок – процедура, от която има голяма вероятност да ви се догади. Тази смес омекотява и отстранява мастните натрупвания в жлъч­ката. В никакъв случай обаче не прилагайте този метод без наблюдение от специалист.

Comments

1 коментар

  1. Първото и най-важното при установана каменно-жлъчна болест е да се спазва диета! Вероятно помага и добавянето на лецитин в зърнената закуска, но аз съм привърженик на натуралните продукти. Постигнах стопяване на три камъка от 3,8 см; 1,2 см и 0,8 см. В продължение на три месеца спрях всякакво месо. Всеки ден консумирах салата от червено цвекло с моркови и ябълки, подправени с малко сол, прясно изцеден лимонов сок и зехтин. Пиех повече от литър чай от кантарион и всякакви други билки отново с лимон и мед. След три месеца ехографа не повярва, че съм имала камъни. Но тъй като все още имаше жлъчна кал, продължих със зехтин и лимон. Не е толкова неприятно. Важоното е да не се приготвя голямо количество наведнъж, защото при разклащане /преди употреба/ след малко повече от десетина дни зехтинът започва да се слоява и отлага по стените на шишето. Най- добре е да се изцеди средно голям лимон. Количеството се измерва и се добавя същото количество зехтин. По-удобно е да е в малко шише, защото преди употреба трябва да се разклаща, защото зехтинът изплува отгоре. Трябва да се държи в хладилник. Това количество смес /сока от един лимон и още толкова зехтин/ стига за около седмица и така се избягва слояването и застояването на сместа. Прилага се 40 дни. Чувала съм, че здрави хора го правят профилактично през късната есен, за да са чисти жлъчката и черния дроб през зимата. Препоръчително е да не се пие вода по време на хранене, защото разрежда стомашния сок, който от своя страна не може да преработи /смели/ храната и тя навлиза в чревния тракт необработена, което води до гнилостни процеси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.