Не на късното хранене !

2
1639

Ако имате навика посред нощ да прекъсвате съня си и да ставате, за да задоволите нощния си апетит, то знайте, че вредите на здравето си.

Също така обилната вечеря преди сън е изключително вредна и е прекият път към най-различни заболявания. Предназначението на храната на първо място е да дава “строителен материал” за нашите тъкани и да снабдява организма с енергия.

В менюто на съвременния човек преобладават лесно усвояваните въглехидрати. Те бързо се разграждат в кръвта и повишават нивото на кръвната ни захар.

Ако след хранене човек се движи, цялата тази “захар” се усвоява от мускулите. Но ако след обилната вечеря човек си легне, “заспиват” и мускулите. Тогава глюкозата постъпва в черния дроб, където под въздействието на ферментите се превръща в мазнини. Тези мазнини се разпределят по целия организъм и се наслагват в различни части на тялото.

Най-лошото е, че те предизвикват затлъстяване, често и на вътрешните органи. След което възникват заболявания като захарен диабет, хипертония, атеросклероза.

Работещите хора обръщат твърде малко внимание на режима на своето хранене. Сутрин на повечето от тях не им се яде. Обядът също не се състои от пълноценната за организма храна и прибирайки се вечер у дома човек най-после се нахранва до насита. След което веднага заспива. Това обаче означава, че дванадесетопръстникът, в който има твърде много храна вече не произвежда веществата, необходими за придвижването на храната по стомашно-чревния тракт. Така вечерята остава с нас до сутринта!

Дванадесетопръстникът “спи”, но в останалите органи е възникнал проблем – храната подава сигнал на жлъчката, че тя трябва да започне изработването на секрет за преработката й.

Събужда се и задстомашната жлеза, която започва да произвежда ферменти, разграждащи белтъчините, мазнините и въглехидратите.

Така късната вечеря води и до влошаване на съня.

 

източник gotvach.bg