При висока пикочна киселина, това са ЗАБРАНЕНИТЕ храни за Вас

Високата пикочна киселина е здравословен проблем, който засяга хора от различни възрастови групи. Това е условие, при което има прекомерно натрупване на пикочни киселини в организма. Тази киселина е отговорна за формирането на камъни в бъбреците и уретрата, което може да предизвика много болка и дискомфорт. В тази статия ще ви запознаем със списък на храни, които не се препоръчват при висока пикочна киселина.

Червено месо

Част от най-вкусните храни, но не е добре да се приемат при висока пикочна киселина. Тези храни са богати на протеин, което може да ускори образуването на камъни в бъбреците. За да намалите риска от поява на камъни, е препоръчително да го замените в храната си с риба, пилешко или пуешко месо.

Сладкиши

Заради високото си съдържание на захар, сладкишите могат да увеличат нивата на пикочната киселина в организма. Тоест, ако искате да намалите риска от поява на камъни, трябва да ограничите консумацията на сладоледи, торти, бисквити и други захарни изделия.

Алкохол

Алкохолните напитки могат да доведат до дехидратация на организма, което може да увеличи нивата на пикочна киселина. Затова е препоръчително да ограничите консумацията на алкохол, ако имате проблем с висока пикочна киселина.Другият вариант е да ги съчетавате с повече вода, за да намалите отрицателните им ефекти върху организма Ви.

Мариновани храни

Много от маринованите храни съдържат оцет и други киселини, които могат да увеличат нивата на пикочна киселина в организма.Затова, за да се предпазите от поява на камъни във вашите бъбреци, е препоръчително да избягвате факторите, които могат да допринесат за тяхното образуване.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрут съдържат много лимонена киселина, която може да покачи нивата на пикочна киселина. Разбира се не ги говорим да се забрани изцяло тяхната консумация , но е препоръчително да внимавате с тях.

Кафе

Много от нас не можем да започнем деня си бе кафе, но то може да доведе до увеличение на пикочната киселина. Затова е препоръчително да ограничите консумацията на кафе до една или две чаши на ден, ако имате проблем с висока пикочна киселина.Другият вариант е да намерите заместител на кафето, с който да го редувате.

Чай

Чаят съдържа много оксалат, който може да доведе до увеличение на пикочната киселина. Един от начините да намалите риска от поява на камъни е да заместите традиционния чай с други напитки, като например вода или зелен чай. Хем ще е по-полезно за Вас, хем може и да е много по-вкусно.

Високата пикочна киселина не трябва да бъде пренебрегвана, тъй като може да доведе до сериозни здравословни проблеми. В тази статия ние ви запознахме със списък от храни, които е по-добре да избягвате при този здравословен проблем. Но не забравяйте, че храненето е ключово за подобряването на вашето здравословно състояние и намаляване на риска от камъни в бъбреците.

Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни