При висока пикочна киселина, това са ЗАБРАНЕНИТЕ храни за Вас

Високата пикочна киселина е здравословен проблем, който засяга хора от различни възрастови групи. Това е условие, при което има прекомерно натрупване на пикочни киселини в организма. Тази киселина е отговорна за формирането на камъни в бъбреците и уретрата, което може да предизвика много болка и дискомфорт. В тази статия ще ви запознаем със списък на храни, които не се препоръчват при висока пикочна киселина.

Червено месо

Част от най-вкусните храни, но не е добре да се приемат при висока пикочна киселина. Тези храни са богати на протеин, което може да ускори образуването на камъни в бъбреците. За да намалите риска от поява на камъни, е препоръчително да го замените в храната си с риба, пилешко или пуешко месо.

Сладкиши

Заради високото си съдържание на захар, сладкишите могат да увеличат нивата на пикочната киселина в организма. Тоест, ако искате да намалите риска от поява на камъни, трябва да ограничите консумацията на сладоледи, торти, бисквити и други захарни изделия.

Алкохол

Алкохолните напитки могат да доведат до дехидратация на организма, което може да увеличи нивата на пикочна киселина. Затова е препоръчително да ограничите консумацията на алкохол, ако имате проблем с висока пикочна киселина.Другият вариант е да ги съчетавате с повече вода, за да намалите отрицателните им ефекти върху организма Ви.

Мариновани храни

Много от маринованите храни съдържат оцет и други киселини, които могат да увеличат нивата на пикочна киселина в организма.Затова, за да се предпазите от поява на камъни във вашите бъбреци, е препоръчително да избягвате факторите, които могат да допринесат за тяхното образуване.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове като портокали, лимони и грейпфрут съдържат много лимонена киселина, която може да покачи нивата на пикочна киселина. Разбира се не ги говорим да се забрани изцяло тяхната консумация , но е препоръчително да внимавате с тях.

Кафе

Много от нас не можем да започнем деня си бе кафе, но то може да доведе до увеличение на пикочната киселина. Затова е препоръчително да ограничите консумацията на кафе до една или две чаши на ден, ако имате проблем с висока пикочна киселина.Другият вариант е да намерите заместител на кафето, с който да го редувате.

Чай

Чаят съдържа много оксалат, който може да доведе до увеличение на пикочната киселина. Един от начините да намалите риска от поява на камъни е да заместите традиционния чай с други напитки, като например вода или зелен чай. Хем ще е по-полезно за Вас, хем може и да е много по-вкусно.

Високата пикочна киселина не трябва да бъде пренебрегвана, тъй като може да доведе до сериозни здравословни проблеми. В тази статия ние ви запознахме със списък от храни, които е по-добре да избягвате при този здравословен проблем. Но не забравяйте, че храненето е ключово за подобряването на вашето здравословно състояние и намаляване на риска от камъни в бъбреците.

Статията е с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни