Постигаме спокойствие и хармония според обзавеждането в дома

Местоположението и обзавеждането на дома и отделните помещения в него вълнуват хората от прастари времена. Китайското изкуство за хармонизиране на положителната енергия ци и подобряване на личния живот, познато като фън шуй, използва законите на Небето и Земята, за да постигне перфектния баланс между семейното огнище и душата. Според фън шуй от голямо значение за нашия просперитет и спокойствие е къде и как поставяме не само мебелите и вещите в дома си, но и как го декорираме, какви цветове използваме за отделните помещения, какво количество светлина ги озарява. Смята се, че с помощта на фън шуй можем да си изберем благоприятни места за живеене или да променим дадено място така, че да подобрим не само него, но и собствения си живот.

Традиционно свързвано с Китай, фън шуй изкуството намира почва и у други страни, в зависимост от народните обичаи на съответната нация. У нас също има безброй традиции и поверия, свързани местоположението на къщата и обзавеждането ѝ и отвътре и отвън, завещани от нашите предци. Те носят не по-малко мъдрост и послания от тези на древен Китай и изкуството фън шуй, за което се твърди, че е на 3000 години. Цветозар Мръвков описва част от тези български традиции в своята книга „Как да практикуваме фън шуй в България” (ИК „Изток-Запад”). В нея има полезна и подробна информация за местоположението и аранжирането на дома и офиса по начин, който позволява на позитивната енергия ци да навлезе и да остане максимално дълго там. Авторът ни обяснява също и как да прогоним застойната енергия си далеч от себе си, нанасяйки промени в интериора и екстериора на нашия дом.

Мръвков си поставя за цел да изложи пространно практиките на изкуството на хармонията във и около себе си според родните български обичаи. Той смята, че това е възможно единствено, ако се проучи народния светоглед на българина: начина на възприемане на Слънцето, Луната, небето, различните природни и космически явления.

Според етимологичния речник къщата е пространство, в което се намира огнището. Затова в старите къщи помещението, в което се е намирало огнището, се наричало именно в’къщи. Днес това обикновено е кухнята. Тя е мястото, на което се приготвя храната. Това я прави специално помещение не само според българските, но и според чуждите обичаи. Съгласно българския фън шуй, кухнята не просто привлича, но и създава значително количество положителна енергия и това най-вероятно е причината голяма част от древните български обреди за здраве и изобилие на дома и семейството да са свързани с огнището – мястото, на което се приготвя храната. Препоръчва се кухнята да бъде голяма и просторна, винаги да е подредена, чиста и да не се претрупва с излишни предмети. Би било добре кухненското помещение да е силно осветено, по възможност с цветни лампи, за да може доброто настроение да се пренесе и върху стопаните.

За да имате спокоен сън и да се радвате на пълноценен полов живот, спалнята пък трябва да бъде максимално осветена, а мебелите в нея не бива да са много. Тяхното разположение трябва да е съобразено изцяло с местоположението на леглото. Холът се смята за сърцето на дома и в него трябва да цари радост, мир, хармония и равновесие. Това, според фън шуй, се постига с помощта на мебели от естествени материали. Що се отнася до цветовото оформление в хола, можете да развихрите въображението си, тъй като това е място, на което се събират най-различни хора – обикновено това е помещението, в което цялото семейство прекарва свободното си време, а и в повечето случаи каним гостите си именно в него. Това е и причината според българския фън шуй в хола да има камина, която е съвременният вариант на някогашното огнище, край което са се събирали на приказки мало и голямо.

Тук можете да научите повече за обзавеждането на детската стая, тоалетната, банята, антрето и коридорите, както и за двора на къщата или за интериора на работното място според древните български традиции и обичаи.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни