Съхранение на маруля след измиване

Зелената салатата добавена към обяд или вечеря е страхотен начин да увеличите препоръчителния си ежедневния на витамини и други полезни вещества.

Повечето домакини обаче с огорчение отбелязват, че тяхната добре почистена маруля бързо се разваля, започва да гние и да става кафеникава.

Можете да предотвратите тези процеси с няколко лесни стъпки. Докато я приготвяте за съхранение се уверете, че я измивате с ледено студена вода, която помага по-дълго време да се запазят вкусовите качества и хрупкавост на зелената салата.

1. След като измиете внимателно листата със студена вода, поставете марулята в подходяща дълбока цедка.

2. Ако не разполагате с подобен домакински уред, можете да подсушите листата с кухненски хартия. За целта разстелете няколко листа хартия на кухненския плот и върху тях настелете марулята. Изчакайте няколко минути, докато се абсорбира излишната вода. За да спестите време, можете леко да увиете постланите листа и попивателната хартия във формата на руло, след което внимателно развиите.

3. Добре подсушените листа поставете в найлонови торби, които позволяват пълно затваряне. Преди да затворите плика, изкарайте излишния въздух.

4. Пликът се поставя в хладилника. При всяко изваждане на листа от марулята отново изкарвайте добре въздуха, преди да затворите плика. Така приготвеният продукт при спазване на тези методи може да се съхрани до седмица.

Не забравяйте по време на почистването задължително да отстранявате тъмните петна по листата на марулята. Влагата, излъчвана от тези зони, може да развали останалите здрави листа.

Честата консумация на зелена салата има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт. Помага и за по-доброто функциониране на черния дроб.

Интересна подробност за марулята е, че леката им горчивина идва от млечния сок, намиращ се в крехките листа на растението.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни