Съхранение на маруля след измиване

Зелената салатата добавена към обяд или вечеря е страхотен начин да увеличите препоръчителния си ежедневния на витамини и други полезни вещества.

Повечето домакини обаче с огорчение отбелязват, че тяхната добре почистена маруля бързо се разваля, започва да гние и да става кафеникава.

Можете да предотвратите тези процеси с няколко лесни стъпки. Докато я приготвяте за съхранение се уверете, че я измивате с ледено студена вода, която помага по-дълго време да се запазят вкусовите качества и хрупкавост на зелената салата.

1. След като измиете внимателно листата със студена вода, поставете марулята в подходяща дълбока цедка.

2. Ако не разполагате с подобен домакински уред, можете да подсушите листата с кухненски хартия. За целта разстелете няколко листа хартия на кухненския плот и върху тях настелете марулята. Изчакайте няколко минути, докато се абсорбира излишната вода. За да спестите време, можете леко да увиете постланите листа и попивателната хартия във формата на руло, след което внимателно развиите.

3. Добре подсушените листа поставете в найлонови торби, които позволяват пълно затваряне. Преди да затворите плика, изкарайте излишния въздух.

4. Пликът се поставя в хладилника. При всяко изваждане на листа от марулята отново изкарвайте добре въздуха, преди да затворите плика. Така приготвеният продукт при спазване на тези методи може да се съхрани до седмица.

Не забравяйте по време на почистването задължително да отстранявате тъмните петна по листата на марулята. Влагата, излъчвана от тези зони, може да развали останалите здрави листа.

Честата консумация на зелена салата има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт. Помага и за по-доброто функциониране на черния дроб.

Интересна подробност за марулята е, че леката им горчивина идва от млечния сок, намиращ се в крехките листа на растението.

източник gotvach.bg

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни