Умерено хранене или колко е голямо едно малко парче сирене ? – В топ форма с Ипократис Пападимитракос

kolko-e-parche-sirene Редовно, качествено и умерено. В тези три думи е скрита тайната на правилното хранене. Най-голямата загадка, обаче, се съдържа в прилагателното „умерено“. Това е така, защото „умерено“ хранене има различно значение за всеки човек – интерепретациите върху тази дума могат да са толкова, колкото е и населението на Земята. Ситуацията се усложнява още повече от факта, че необходимото количество храна за всеки човек е динамична, постоянно променяща се величина. Нуждите ни от енергия, приемана чрез храна се различават не само през годините, месеците и седмиците, но дори и в рамките на един и същ ден. Това прави невъзможно точното им определяне.

Как тогава да знаем колко храна е правилно и полезно да приемаме? Отговорът е един – като се научим да се храним умерено.

Истината е, че всеки разбира кога прекалява или кога не се храни достатъчно – трябва да доразвиете този усет и да му се доверявате, за да се предпазите от проблемите, до които води прекаленото или недостатъчно хранене.

Наднорменото тегло често е резултат от почти незабележимо, но редовно приемане на излишни калории. Например излишък от 100 ккал дневно води до натрупване на 10 г мазнини в тялото, а това прави около 300 г месечно или 3 кг годишно. Храненето трябва да е достатъчно, нито повече, нито по-малко.

Оценката за количеството силно се влияе от странични фактори – от рекламата, от различни стандарти в порциите на отделните заведения за хранене, държави, семейства и дори от желанието ни да отслабнем. Тествайте вашата когнитивна оценка за количество като опитате да отговорите на следните въпроси:
optimalno-hranene-kolichestva
– Колко грама е едно малко парче сирене?
– Колко порции се получават от един пакет спагети от 500 г?
– Колко банана тежат един килограм?

Затруднихте ли се? Чувставате се неподготвени? Не сте се замисляли над тези неща? Усета за количествата се създава постепенно на базата на подхода „проба- грешка“. Не е лесно да се ориентираме какво е правилното количество храна за нас, но при спазване на подходящия хранителен режим за период от минимум три месеца – определянето на точните количества се превръща в навик.

Ключовата дума свързана с количеството е достатъчно. Тялото ни се нуждае от определено количество храна, за да изпълява нормално функциите си, всъщност – от достатъчно храна. Границата между глада и лакомията обаче е много тънка. Най-доброто, което можете да направите е да спрете да се храните точно в момента, в който се появи първото ви съмнение, че прекалявате.

Да се храня умерено, нормално, достатъчно съвсем не означава че оставам гладен, а че приемам онова количество храна, което ми е необходимо.

За да определите колко е достатъчно за вас самите е важно да не се сравнявате с другите и това колко ядат те, а да слушате тялото си. То ясно ви подсказва кога да спрете. Ще завършим с още един въпрос, тестващ когнитивната ви оценка за количество – „Какъв е обемът на стомаха ви?“

Ще ви подскажем – стомахът ви е точно толкова голям, колкото вашият юмрук. Замислете се какво количество храна би се събрало в него…

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни