Вкусно и полезно през зимата

През зимният период се чувстваме съвсем различно. Проблемът не е в това, че не носим леки, ефирни дрехи, вместо да се навличаме, а някои хора дори завиждат на животните, които спят зимен сън.

Но нещата не са толкова прости, колкото изглеждат.

Преди да заспят за цяла зима, животните следват определен хранителен режим. Хората са склонни често да пренебрегват природните закономерности и търсят лесния начин, който не винаги е правилен. Предпочитанията в храненето са нещата, които можем да си купим да приготвим по-лесно или някой полуфабрикат.

Не зимното време е виновно, че кожата ни изсъхва, косата ни отслабва, натрупваме излишни килограми и здравето ни страда. Трябва да знаем как да се храним правилно през този сезон, за да се чувстваме добре. Как да живеем зимно.

През зимата трябва да поддържаме имунитета си, да имаме добър топлообмен и да не се обезводняват клетките на организма ни. Имаме нужда от повече калории, но не бива да допускаме натрупване на излишно тегло. Ето защо препоръчваме да пиете колкото се може повече чайове, фрешове и да се обличате наистина дебло и със шапка.

Променя се обмяната на веществата и изработването на някои хормони се забавя. Намалява мелатонинът, заради по-малкото светлина, а това влияе на настроението ни и то се влошава(пример – скандинавските държави). Тогава посягаме към нещо сладичко и вкусно, за да се почувстваме по-добре и неусетно повишаваме теглото си. Не забравяйте един банан може също да ни върне доброто настроение.

Правилното хранене не изисква отказване от продукти, като мазнините, защото те ни осигуряват калории и енергия. В този период от годината трябва да приемаме и животински и растителни мазнини. Дневната дажба трябва да е не по-малко от 30 грама, като една трета от тях, да са животински.

Липсата на белтъчини подлага хората на опасност от много инфекции и чести настинки. Белтъчините поддържат тонуса на мускулите ни и предпазват през целия сезон.

Продуктите, които съдържат много растителни и животински белтъчини, са: бобови растения, соя, сирене, яйца, риба и месо. Трябва обаче да имаме мярка, защото излишъците се превръщат в мазнини.

Млечните продукти също съдържат много белтъчини, а се усвояват много лесно от организма и предпазват флората на стомаха, от което зависи нашият имунитет, затова трябва задължително да присъстват в храненето ни. Дневната нужда е между 70 и 100 грама, в зависимост от двигателната активност, възрастта, пола и теглото.

Витамините са много важни през зимата, защото ни предпазват от болести. Всеки ден трябва да изяждаме по 5 различни зеленчука и плода, като най-добре е да са сурови. Може да използваме и замразени, защото в тях витамините се запазват.

В сушените плодове също се запазват всички витамини и минерали. Трябва да ядем сушени сини сливи, стафиди, круши и ябълки, а ако ги смесим с орехи и мед, ще запълним всички нужди на организма от хранителни вещества.

Много витамини можем да си набавим от цитрусовите плодове или киселото зеле. Достатъчно е да изядем 150 грама, за да си набавим дневната дажба, която ни е нужна.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни