За училището, раницата и здравето на нашите деца

korica-ranica Темата за подходящ избор на ученическа раница е широко дискутирана последните няколко години, което помогна на много родители да пренаредят приоритетите си и да осъзнаят важността на този избор.

Националната кампания “На училище без тежест” на сдружение „Настоящи и бъдещи майки”, подкрепена от Министерство на здравеопазването е много важна част от борбата на родителите за една по-здравословна среда в училище. Целта на кампанията е да се постигне по-висока степен на информираност на родители, учители и децата, относно правилния подбор, начина на носене и теглото на ученическата раница.

Искаме нашите деца да бъдат силни, здрави, с красива фигура и походка. Най-податливи към гръбначни изкривявания и заболявания свързани с неправилната телесна стойка са децата от началната училищна възраст и тези в етапа на ранния пубертет. Идеята децата да държат част от учебниците и помагалата в училище, за съжаление не сработи съвсем. Не всички училища разполагат с необходимата база за това. Идеите за здравословно хранене в училищата също не намериха практическо приложение и това е причина да предвидим и домашно приготвен обяд за децата, който трябва да намери място в ученическата раница.

Когато говорим за раница за училище е много важно да подчертаем, че цената определено има отношение към качеството! Парите не бива да имат такова значение, когато става въпрос за здравето на децата.

Много важно е също да направим разграничение между туристическа, спортна раница и раница за училище. Каква е подходящата раница е относително, защото зависи от това какви нужди ще трябва да посрещне. Доверете се на препоръките на консултатнтите, защото те ще ви ориентират какво е най-добро за вас. Производителите предлагат раници за различни възрастови групи в различни дизайни и размери. Изборът се пада на родителите, но трябва да се съобрази, разбира се, с предпочитанията на детето, за да носи чантата с желание. Но не се увличайте и не угаждайте на капризите му.

ranica-1
Децата на възраст между 6 и 8 години не бива да носят чанти, по-тежки от 3-6 килограма, а за учениците между 10 и 16 години чантата не трябва да надхвърля 6-8 килограма. Раницата с учебниците и помагалата, трябва да бъде до 15% от теглото на детето. В много страни изискванията към ученическата раница са регламентирани със закон.

Качествената ученическа раница е задължително ортопедична и с анатомичен гръб, независимо дали е за 1 или 6 клас. Едновременно с това тя е максимално олекотена. Стандарт в повечето европейски държави е тегло до 1000 гр. Гърбът на раницата трябва да е подсилен, анатомичен, съобразен с извивките на човешкото тяло, т.е. има подплънки, там където е нужно. Изработен е от дишащи материи, вентилиран, без да запарява.

Презрамките са също подплатени, широки и с подходяща форма. Не се врязват в рамото или подмишницата на детето. Добрата раница разполага с допълнителни каишки и колан, които служат за по-доброто фиксиране. Тяхната задача е да поддържат раницата в центъра на гърба, което помага за правилното разпределение на тежестта.

Чантата трябва да е изработена от здрави, плътни материали. Циповете трябва да са здрави и да позволяват лесно отваряне и затваряне. Това гарантира по-дълъг живот на раницата и ще ви спести купуването или поправката на раница през няколко месеца.

ranica-2
Раницата трябва да има добро разпределение, да побира всичко необходимо, но и да е добре организирано и да запази всички учебници и тетрадки здрави, което не е лесно. Основен критерий при избор на точния размер е дали раницата побира стандартното блокче № 4. Имайте предвид, че когато раницата е с едно отделение и не е с твърди страни всички учебници, тетрадки и пособия се мачкат и късат, което принуждава родителите да използват допълнително картонени или пластмасови папки, за да избегнат безпорядъка. Това допълнително увеличава теглото на раницата и натоварва бюджета. По-практичен е изборът на раница с твърди страни или повече отделения.

Важно е раницата да има повече джобове, в които да сложите кутията с храна, шише вода, кърпички и други дребни вещи. Популярните странични джобове за шише вече имат алтернативи. На пазара се предлагат и ученически раници със специална термо подплата на джобовете за храна и вода, което би предотвратило неприятности при евентуално разсипване в чантата. Предлагат се също специални термо калъфи и бутилки за закачване.

Така наречените тролеи или раници с колелца са на пръв поглед добър избор ако се притеснявате, че раницата и първокласника ще бъдат с еднакво тегло, но в крайна сметка не са много практични. В повечето случаи в началните класове родителите са тези, които носят тежката раница до училище и обратно, но в сградата на училището детето трябва да се справи само. Училищното стълбище или калните тротоари често са препятствие, което не взимаме предвид. Теглото на този тип раници е по-голямо заради металната рамка. Не разчитайте на това, че механизма се демонтира и ще можете да ползвате раницата и без колелца в по-горните класове. Този модел раници нямат нито едно от предимствата, които изброихме по-горе.

Нещо, което е задължително и не бива да пренабрегвате са светлоотразителните елементи. Това ще гарантира по-голямата сигурност на пътя и в мрачните месеци.

Аделина Радева – Детски магазин – Елфите

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни