За здрави артерии – спанак, риба и зехтин

0
1285

  Артериите представляват кръвоносни съдове, които донасят кислород и други ценни вещества на сърцето и останалата част от организма ви. Те достигат както до мозъка, така и до върха на пръстите на краката ви. Здравите артерии са гъвкави, силни, еластични и чисти. В тях няма натрупвания, които да пречат на кръвообръщението. Но с напредването на годините мастни натрупвания, холестерол, клетъчни остатъчни субстанции започват да се образуват по вътрешната стена на кръвоносните съдове. Тази артериална плака може да наруши обръщението на кръв в организма.

Така с увеличаването на отлаганията се повишава и вероятността от състояние, наречено атеросклероза. Това води до стесняване и втвърдяване на артериите. Буците в артериите на различни части на тялото могат да доведат до редица болезнени състояния, определени от медицината като намалено кръвоснабдяване към краката или други крайници, вследствие на запушване на периферните артерии, ангина (гръдни болки), сърдечни заболявания или сърдечен удар, вследствие на запушване на коронарната артерия и припадъци, вследствие на запушване на сънната артерия, която доставя кислород на мозъка.

Основната причина за задръстване на артериите е свързвана с консумирането на много преработени храни, към които се добавят наситени мазнини, химикали и токсини. И все пак добрата новина е, че има много храни, които пречистват артериите. Така че, ако изпитвате затруднения с дишането или болки в гръдния кош, трябва да наблегнете на долупосочените продукти.

Спанак, риба и зехтин са трите топ храни, които според специалистите имат най-осезаем ефект при пречистването на кръвоносните съдове.

 

Спанакът например е богат на лутеин – растителен картеноид, който не само предпазва от появяването на старчески петна по кожата, но и намалява риска от сърдечен удар, тъй като почиства артериалните стени от натрупването на холестерол. Освен това спанакът е богат на калий и фолиева кислина, две субстанции, които предпазват от високо кръвно налягане.

Що се отнася до рибите – мазната сьомга и рибата тон са ценен източник на Омега-3 мастни киселини, които имат превантивен ефект срещу образуването на запушвания. Омега-3 пази и от вредното влияние на холестерола. Изследване, проведено от учени от Университета в Саутхемптън, доказало, че омега-3 мазнините спират изграждането на мастни натрупвания в артериите.

Други проучвания разкриха, че молекулите на т.нар. „лош” холестерол, смесени с мононаситените мазнини, съдържащи се в зехтина, стават по-малко уязвими към окисляване. А както е известно само окисленият холестерол има свойството да се „залепи” към вътрешните стени на артерията и да формира плака.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.