Замразяване на храни – как и какво ?

Когато замразявате пресни зеленчуци, те трябва да са измити, почистени и предварително бланширани в гореща вода или леко сварени на пара.

Това се прави, за да се деактивират ензимите, които могат да променят зеленчуците – да ги направят по-жилави и да променят цвета и вкуса им.

Ако ще използвате зеленчуците за приготвянето на ястие, не ги размразявайте, а направо ги използвайте. Но ако ще ги използвате за салата, оставете ги да се размразят за няколко часа в хладилника.

Запомнете основното правило на замразяването и размразяването – когато замразявате, трябва да го направите възможно най-бързо, а когато размразявате, процесът трябва да е възможно най-дълъг.

Веднъж размразени, замразените продукти не трябва да се замразяват отново. Замразявайте продуктите на малки порции, за да не остават неизползвани.

Имайте предвид, че замразените зеленчуци се приготвят по-бързо от пресните, а замразеното месо се приготвя много по-бавно от прясното месо.

Можете да замразите сготвени ястия, но само след като са напълно охладени. При зазмразяването на плодове, хляб и тестени сладкиши качеството им се влошава след размразяването.

Морските дарове не трябва да бъдат размразявани, но рибата – задължително. Ако печете замразена риба, отвън тя ще се изпече, а отвътре ще остане напълно сурова.

Задължително е да размразявате големи парчета месо и цяло пиле, както и парчета месо с кост. Малките парченца месо можете да не размразявате, а да използвате за направата на яхнии.

Когато замразявате плодове, не ги мийте преди замразяването, иначе ще се покрият с ледена коричка. Когато замразявате риба и морски дарове, увийте ги с фолио и после ги сложете в найлонов пакет.

Остатъците от вино можете да налеете във формички за лед и да използвате за приготвяне на различни видове гулаши и сосове. Когато замразявате тесто, предварително го поставете в кутия.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни