Здравето и околната среда

0
2151

jena-sportuva-v-grada ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНЕНЕТО медалът има две страни: хранителните вещества, които приемате, и вредните вещества, на които сте изложени. Сред вредните вещества са всички видове елементи, които вредят на здравето, като неподходящи храни или замърсени вода и въздух. Някои от тях, като живака в изгорелите газове, изчерпват хранителни вещества от тялото ви, повишават нуждата ви от тях и съответно натоварват системата за детоксикация на организма. Въздействието на други като вълните от микровълновите печки и мобилните телефони все още не е изяснено напълно. Да се поддържате в добро здраве, означава да сведете до минимум влиянието на вредните вещества и да приемате полезните. В този раздел отговарям на въпроси, свързани с вредните вещества и влиянието на околната среда върху организма.

Когато съм в големия град, се чувствам по-зле.
На замърсяването ли се дължи това?
Възможно е. Градският живот през XXI в. поставя огромно напрежение и бреме върху ума и тялото. Макар животът в града да е стимулиращ и вълнуващ, там сме изложени на замърсяване от въздуха, силен шум, нездравословни условия за работа и придвижване и дори на токсини от други хора като заразни бактерии и цигарен дим. Тези токсини вредят на тялото, като засягат имунната система, повишават стреса и смущават мисловния процес.

Ако живеете в градска среда, има много начини, по които да се справите с напрежението. Носете със себе си питателна храна като ядки и плодове, за да си набавяте енергия, вместо да разчитате на съмнителното действие на чая и кафето; винаги когато е възможно, избягвайте улиците с натоварено движение; пийте по 2 л филтрирана или бутилирана вода на ден; избягвайте нездравословната храна и веригите за бързо хранене (които са на почти всеки ъгъл в големите градове), а вместо това заложете на питателни и богати на антиоксиданти храни като зеленчуци със зелени листа, горски плодове, пресни плодове, червени, жълти и оранжеви зеленчуци, чесън и лук. Ако предпазвате тялото си от стреса и замърсяването, които са неизбежни в големия град, ще можете да се наслаждавате на всичко останало, което той предлага, като най-различни възможности за работа и развлечения.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.