Здравословни заблуди

0
1498

Здравословното хранене подобно на религията, секса и политиката е изключително богата на противоречия тема.  Вчерашните истина са заклеймени като днешни лъжи. Онова, което сме считали за полезно се оказва вредно. Информацията е навсякъде, но е толкова объркана и противоречива, че си оставаме неинформирани.

Без да претендирам, че ще подредя изцяло пъзела на информираността относно здравословното хранене, ще се опитам накратко да ви представя някои от най-големите заблуди в тази област:

Заблудата:Всички мазнини са вредни.
Истината: Вредни са наситените, рафинираните и хидрогенирани мазнини. Наситените мазнини (предимно от животински произход) са твърди на стайна температура. Заради високата си температура на топене, те остават твърди и в човешкото тяло, запушват артериите и стават причина за сърдечносъдови заболявания.

Още по-опасни заради канцерогенния си ефект са рафинираните и хидрогенраните растителни масла като слънчогледово олио и маргарин. Вредното им въздействие се усилва допълнително при нагряване на висока температура.

Но това не означава, че трябва да избягваме всички мазнини. Две трети от нашия мозък съдържа мазнини и ние се нуждаем от правилното количество и качество здравословни мазнини в храната си, за да поддържаме оптималната мозъчна функция.

Ненаситените мазнини и особено тези съдържащи есеннциални мастни кеселини от групата на омега-3 са изключително важни за човешкия организъм. Понеже тялото не може да ги синтезира само, трябва да му ги предоставяме чрез консумацията на студено пресовани растителна масла или мазна риба.

Заблудата: Ядките са калорични и от тях се напълнява.
Истината: Вярно е, но когато става въпрос за заводски печените, осолени и пакетирани ядки. Те обикновено съдържат твърде много сол и като всяка пакетирана храна могат да доведат до затлъстяване и други здравословни проблеми.

Суровите ядки на свой ред на мононесатурирани и полинесатурирани мазнини (полезните мазнини!), от които организмът се нуждае. Ядките могат да бъдат важна част от един здравословен режим на хранене, но е важно да не се прекалява с количеството им (не повече от 45 гр на ден) и да се консумират след няколко часово накисване във вода или леко запичане във фурната, за да се неутрализират инхибиторите, които затрудняват храносмилането.

Заблудата: Червеното месо е вредно за здравето
Истината: Истина е, че някои изследвания свързват консумацията на червени меса с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Това се дължи на завишеното съдържание на сатурирани мазнини в тези меса. Истината обаче е, че порция телешко или свинско филе съдържа  същото количество сатурирани мазнини, колкото и порция пилешки бутчета с кожа. Количеството сатурирани мазнини в пилешкото и пуешко месо е по-ниско от това в червените меса, но само ако го ядете без кожата!

Въпреки че сама по себе си консумацията на месо не е непременно нездравословна, е важно да се внимава с честота, количеството и качеството на консумираното месо. Подбирайте чисто месо, без мазнина и кожа и го сервирайте с голяма порция салата, за да улесните храносмилането.

Заблудата: По време на бременност жената трябва да яде за двама.
Истината: Истината е, че всяка жена се нуждае от различен брой калории в ежедневното си меню, съобразно собствения си организъм.  Бременността не е извинение за безогледно поглъщане на разточителни калорични лакомства и сладкиши, особено закупените от магазина и богати на рафинирани и хидрогенирани мазнини! По време на бременност е препоръчително дневният енергиен прием да се увеличи със 100 калории през първия триместър и с 300 калории през втория и третия. През този период е важно не толкова количеството на храната, а качеството й и нейния хранителен състав.

Заблудата: Ако пропускам едно хранене на ден, ще отслабна.
Истината: Тялото е фин механизъм, който работи по своите собствени правила. Когато пропуснете едно хранене, тялото ви превключва на режим гладуване и забавя метаболитните процеси, за да балансира енергията. Това обикновено води до приемане на повече храна при следващото ядене.  Често пъти пропускът на едно хранене и преяждане при следващото водят до по-висок  калориен прием от колкото ако човек се храни на няколко по-малки хранения, равномерно разпределени през деня. Препоръчително е дневният прием на храна да се разпределя на 3 основни и 2 междинни хранения като порциите да са малки като количество и балансирани като съдържание.

Магдалена Пашова
www.naturelita.com

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.