3 съвета за подобряване на съня ни

zdravosloven-sun

ЕДИН ОТ ЕЛЕМЕНТИТЕ, жизненоважни за здравето ни, е сънят. Нищо не помага да изкарате деня свежи, бодри и спокойни така, както седем часа дълбок, необезпокояван сън. Спането е най-добрият тоник и подпомага възстановяването на организма. И не само това. Изследвани­ята показват, че сънят помага на мозъка да забрави тревогите и го под­готвя за изпитанията през следващия ден. За съжаление обаче много от нас не се наспиват, имат трудности със засипването и спят неспокойно. Ако имате проблеми със съня и вследствие от това се чувствате уморени и отпаднали, този раздел е предназначен за вас.

Не спя добре и често изпитвам умора. Има ли хранителни вещества, които да ми помогнат?

Храненето е чудесен начин за подобряване на съня, заедно с релакса­цията и спортуването. Ако през деня сте подложени на силен стрес, той най-вероятно ще попречи на здравия ви сън през нощта. Затова всеки ден пийте витамин В комплекс, 1000 мг витамин С и 300 мг магнезий, за да помогнете на тялото си да балансира енергията ви. Друг важен фактор е кръвната захар – резките промени в нивото є често смущават съня. Ако копнеете за сладко или стимуланти като чай, кафе, шоколад или цигари, е възможно да страдате от дисбаланс на кръвната захар. Решението е да консумирате непреработени храни и плодове, които оказват стабилизи­ращ ефект върху кръвната захар, както и да вземате по 200 мкг хром.

Билката валериан също помага за здравия сън през нощта. Приемайте по 500–1000 мг един час преди лягане. Една бърза разходка вечер също ще ви помогне да прочистите ума си и да се подготвите за сън.

jena-spi-dobre

Заспивам много трудно, а не искам да пия приспивателни хапчета. Какво бихте ме посъветвали?

Мозъкът и нервната ви система може да са превъзбудени. Препоръч­вам ви да избягвате приема на стимулиращи напитки като чай и кафе поне четири часа преди лягане. Минералите калций и магнезий доказано успокояват нервната система и помагат за спокоен сън. Можете да си ку­пите калций и магнезий на прах и да ги пиете разтворени във вода преди лягане. Билката валериан също има приспивателно действие. Взимайте 500–1000 мг от нея един час преди лягане. Бързата разходка след вечеря също ще ви помогне да прочистите ума си и да се подготвите за сън.

Възможно ли е хранителният режим да ми помогне да си спомням сънищата?

Да, би трябвало да си спомните какво сте сънували с малко помощ от страна на определени хранителни вещества. Работата на нервната систе­ма зависи от витамините от група В, които се съдържат в много храни, но при преработка и рафиниране се унищожават (като при зърнените култу­ри например), а от тялото ги изчерпват алкохолът и стресът. В наши дни много хора не си набавят достатъчно от тях.

В Института за оптимално хранене открихме, че конкретният витамин от тази група, който е свързан със сънищата, е витамин В6. Препоръч­вам ви да вземате 50 мг В6 на закуска и вечеря (или под формата на В комплекс, или като част от мултивитамин) и 15 мг цинк на закуска. Ако това не ви помогне, започнете да приемате по още 50 мг В6 преди лягане. Също така намалете приема на алкохол и излагането си на стрес и увели­чете консумацията на храни, богати на витамини от група В (пълнозър­нести продукти, бирена мая, леща, повечето зеленчуци).

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни