Да си поговорим за билки – част 2

1
2494

chervena-borovinka  Какво мислите за червените боровинки?
Червените боровинки не са само вкусен плод. Те отдавна се използват в народната медицина като лек при инфекции на пикочните пътища, особено от жени, страдащи от цистит. Учените откриха вещество в плода, наречено хипурова киселина, което прави урината по-киселинна и така затруднява оцеляването на бактериите и образуването на камъни в пикочния мехур и бъбреците. Сред другите вещества, съдържащи се в червената боровинка, са проантоцианидините, които пречат на бактериите да полепват по уринарния тракт. Тъй че тези боровинки са полезни, но не под всякаква форма: повечето сокове от тях са пълни със захар, която вреди на имунната система. Затова си вземете чист екстракт от червена боровинка на прах и го разтваряйте във филтрирана вода.

Какво мислите за актеа рацемоза?
Индианците използват от векове забележителното растение актеа рацемоза за борба с женски хормонални проблеми, поради което билката си е спечелила названието „корена на индианката“. В наши дни изследванията доказват, че растението облекчава симптомите при менопауза, дължащи се на пониженото ниво на естроген в тялото, като горещи вълни, нощно изпотяване, депресия, тревожност, безсъние и понижено желание за секс. В Германия всъщност тази билка се предписва масово, тъй като е по-безопасен вариант на хормонозаместителната терапия. В идеалния случай дозата е по 4 мг от активната съставка 27-деоксиацтеин на ден.

Какво мислите за билката котешки нокът?

Билката Uncaria tomentosa, или котешки нокът, която се среща в ек­ваториалните гори на Перу, е едно от растенията с най-мощно имунос­тимулиращо, пречистващо и противораково действие, открити досега. Също така има противовъзпалителен ефект и поради това е полезна за страдащи от артрит, астма и екзема. Някои хора съобщават, че подо­брява и храносмилането. Обитателите на екваториалните гори приготвят чай с ободряващ ефект от бодливата кора на това растение, която при­лича на котешки нокти. В Перу то е известно най-вече с противораково­то си действие и е доказано, че стимулира фагоцитозата – процеса, при който имунната система унищожава израждащи се клетки и нежелани организми като бактерии и вируси.

Ако се борите с инфекция, чувствате се изтощени или сте на ръба да се разболеете, пийте по 2 г котешки нокът на ден и ще се възстановите много бързо. Уверете се, че хранителната добавка, която си купувате, е направена от кората, а не от корените на дървото, тъй като изкопаването на корените убива растението и заплашва вида от изчезване.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.