4 зелени храни, от които всеки се нуждае

0
1106

Повечето специалисти, които се занимават с проблемите на здравето от всеки негов аспект, твърдят, че често срещани проблеми като например умората възникват най-вече заради натрупването в тялото на токсини, дължащо се на комплексни причини, но преди всичко на всекидневните замърсители и добавки в храната продукт на химическата промишленост.

Освен умората, според много експерти, на отравянето на организма се дължат често и главоболието, мускулната слабост, неврозите, разстройството.
Затова и все по-често се срещат статии, посветени на някоя храна, която бива определяна като “добра за…”.

Вярно е, че теорията за натрупваните в тялото отровни вещества, все още се нуждае от много доказателства, за да бъде общо приета. Малцина обаче отричат нейната основна ценност – препоръката храненето да е пълноценно, но правилно, без да се спазва специална и ограничаваща диета.

Едновременно с изследванията за това какви са последиците за човешкия организъм в резултат на промишлената революция се правят и множество изследвания за ползата (и вредата) от отделните видове храни. По-долу ще ви предложим списък от четири, за които проучванията са все по-категорични – те са несъмнено полезни:

1. Броколи

Федералната служба на САЩ по храните вече излезе с официално становище и препоръча седмично да се употребяват не по-малко от 3 порции зелени зеленчуци: броколи, спанак и др. По отношение на броколито е установено, че колкото по-младо е то, толкова повече витамини съдържа. Препоръчва се зеленчуците да се консумират цели и да се подлагат на термична обработка колкото е възможно по-малко и за кратко – така се запазват техните качества, включително действието на съдържащите се в тях фибри.

2. Зелен чай

На навика да се пие редовно от него, учените отдават (поне от части) ниското ниво на раковите заболявания сред китайците. Разбира се, най-полезен е пресният зелен чай, но тъй като това е трудно постижимо, са направени доста изследвания за неговите качества и след трайна обработка – той запазва голямата част от антиоксидантните си свойства. Според проучване, чиито резултати бяха публикувани през миналата година в изданието на Американската асоциация за изследване на рака (American Association for Cancer Research), големи дози зелен чай (приети под формата на таблетки и равняващи се на 10-16 чаши чай) увеличават производството на ензими, които намаляват токсичността на канцерогените.

3. Чесън

Той не случайно е поставен също при зелените зеленчуци – най-полезен е докато е пресен и според специалисти от университета “Пен Стейт” (Penn State University) блокира формирането на канцерогени в черния дроб. Освен това съществуват много доказателства и за неговото противогъбично и антибиотично действие.

4. Зелен лимон

Той съдържа още повече антиоксиданти (от “обикновения” жълт лимон), най-вече витамин С. Почти 40 години, след като откривателят на витамин С Линус Паулинг обяви, че той притежава антиракови свойства, учени от университета “Джон Хопкинс” (John Hopkins University), че витамин С, както и повечето други антиоксиданти, наистина забавят развитието на някои видове тумори.

източник dieti.info

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.