4 зелени храни, от които всеки се нуждае

Повечето специалисти, които се занимават с проблемите на здравето от всеки негов аспект, твърдят, че често срещани проблеми като например умората възникват най-вече заради натрупването в тялото на токсини, дължащо се на комплексни причини, но преди всичко на всекидневните замърсители и добавки в храната продукт на химическата промишленост.

Освен умората, според много експерти, на отравянето на организма се дължат често и главоболието, мускулната слабост, неврозите, разстройството.
Затова и все по-често се срещат статии, посветени на някоя храна, която бива определяна като “добра за…”.

Вярно е, че теорията за натрупваните в тялото отровни вещества, все още се нуждае от много доказателства, за да бъде общо приета. Малцина обаче отричат нейната основна ценност – препоръката храненето да е пълноценно, но правилно, без да се спазва специална и ограничаваща диета.

Едновременно с изследванията за това какви са последиците за човешкия организъм в резултат на промишлената революция се правят и множество изследвания за ползата (и вредата) от отделните видове храни. По-долу ще ви предложим списък от четири, за които проучванията са все по-категорични – те са несъмнено полезни:

1. Броколи

Федералната служба на САЩ по храните вече излезе с официално становище и препоръча седмично да се употребяват не по-малко от 3 порции зелени зеленчуци: броколи, спанак и др. По отношение на броколито е установено, че колкото по-младо е то, толкова повече витамини съдържа. Препоръчва се зеленчуците да се консумират цели и да се подлагат на термична обработка колкото е възможно по-малко и за кратко – така се запазват техните качества, включително действието на съдържащите се в тях фибри.

2. Зелен чай

На навика да се пие редовно от него, учените отдават (поне от части) ниското ниво на раковите заболявания сред китайците. Разбира се, най-полезен е пресният зелен чай, но тъй като това е трудно постижимо, са направени доста изследвания за неговите качества и след трайна обработка – той запазва голямата част от антиоксидантните си свойства. Според проучване, чиито резултати бяха публикувани през миналата година в изданието на Американската асоциация за изследване на рака (American Association for Cancer Research), големи дози зелен чай (приети под формата на таблетки и равняващи се на 10-16 чаши чай) увеличават производството на ензими, които намаляват токсичността на канцерогените.

3. Чесън

Той не случайно е поставен също при зелените зеленчуци – най-полезен е докато е пресен и според специалисти от университета “Пен Стейт” (Penn State University) блокира формирането на канцерогени в черния дроб. Освен това съществуват много доказателства и за неговото противогъбично и антибиотично действие.

4. Зелен лимон

Той съдържа още повече антиоксиданти (от “обикновения” жълт лимон), най-вече витамин С. Почти 40 години, след като откривателят на витамин С Линус Паулинг обяви, че той притежава антиракови свойства, учени от университета “Джон Хопкинс” (John Hopkins University), че витамин С, както и повечето други антиоксиданти, наистина забавят развитието на някои видове тумори.

източник dieti.info

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни