5 храни, които понижават холестерола

5-hrani-za-nisak-holesterol 1. Бобови растения

Бобовите култури са отличен източник на фибри, които свързват жлъчните соли, които на свой ред биват изхвърляни заедно с фибрите като фецес. Жлъчните соли, от своя страна, се синтезират в черния дроб от холестерол. Жлъчните соли могат да бъдат реабсорбирани в червата, което води до своеобразно „рециклиране“. Когато те бъдат изхвърлени от тялото обаче, холестеролът бива изтеглян от кръвта за синтез на нови количества жлъчни соли. По този начин фибрите допринасят за понижаването на плазмените нива на холестерол. Това обаче не е единственият начин, по който бобовите храни допринасят за борбата с хиперхолестеролемията. Бобивите съдържат флавоноиди, сапонини и други фармакологично активни вещества, за които е било показано, че понижават „лошия“ холестерол в кръвта.

2. Пълнозърнести храни

Те съдържат особен тип фибри, наречени глюкани, които формират гъст гел в стомаха и червата, който улавя холестерола от храната и жлъчните киселини, като не им позволява да бъдат абсорбирани. Овесът, ечемикът и кафявият ориз имат най-силния и най-добре изучен и документиран холестеролопонижаващ ефект.

5-hrani-ponijavashti-holesterola 3. Ядки

Макар че всички видове ядки имат значителни холестеролопонижаващи качества, най-голямо внимание заслужават орехите. Те са едни от малкото добри растителни източници на омега 3 мастни киселини, които имат важно значение за поддържане на плазмените липиди в норма. За омега 3 киселините се предполага, че предотвратяват развитието на атеросклероза и усложненията й. Нещо повече, харвардски учени са показали, че дори кратковременно увеличаване на консумацията на орехи понижава нивата на лошия холестерол в кръвта.

Шамфъстъците са богати на селен, който има антиоксидантни свойства и предотвратява окислението на холестерола в кръвта. Малко известно е, че не просто холестеролът, а окисленият холестерол отключва развитието на атеросклероза.

4. Чесън

Изследвания са показали, че чесънът спира образуването на атеросклеротични плаки на най-ранен етап като предотвратява „полепването“ на частиците, пренасящи холестерол, за артериалните стени. За чесъна са известни и хипотензивни и антикоагулантни ефекти, както и антибактериално действие.

5. Куркума

Един от главните фармакологично активни компоненти в куркумата – куркуминът, предотвратява слепването на холестерол пренасящите частици помежду им. Куркуминът, също така, предотвратява окисляването на холестерола.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни