Чесънът – най-естественият антибиотик

chesunat-nai-estestveniat-antibiotik Растенията нямат имунна система, която да ги защитава срещу бактериите, гъбичките и вирусите. Тяхната защита са химически субстанции, които всяко едно растение произвежда само. Тези вещества, в действителност са натуралните антибиотици и фунгициди.

Главната активна субстанция в чесъна се нарича алицин – точно онази, която му придава характерния мирис. Освен него в чесъна съществуват повече от 100 други полезни нутриенти – бета каротен, фолиева киселина, бета ситостерол, гераниол, рутин, кварцетин, тиамин, ниацин, витамин С, цистеин, цинк, калций, магнезий, манган, селен и много други.

Чесънът е натуралният антибиотик

Чрез изследвания ин витро е установена изключително силната антибактериална и антигъбична активност на чесъна. Учените препоръчват приемането на чесън или хранителна добавка с алицин редовно, и особено по време на грипния сезон за предотвратяване на грипа и настинката.

Чесънът намалява кръвното налягане

Според научните изследвания, чесънът действа хипотензивно. Учени от университета в Мисисипи разкриха, че той намалява систоличното кръвно налягане с поне 9 mmHg, а диастоличното – с най-малко 5mmHg. Ефектът е най-голям при хора с високо кръвно налягане, придружено от висок холестерол. При хора с нормално кръвно, не е наблюдаван хипотензивен ефект.

Чесънът намалява холестерола

Научните изследвания показват, че чесъна намалява и лошия (LDL) холестерол, както и триглицеридите. Освен това чесънът предотвратява пероксидацията на липиди, като по този начин пречи на лошия холестерол да се окисли във вредни субстанции. Чесънът намалява и нивата на хомоцистеин – един от главните виновници за остеопорозата, сърдечно-съдовите заболявания, Алцхаймер и други.

Атеросклерозата и чесънът

Чесънът, чрез активните си вещества алицин и ахоен, намалява образуването на тромби и риска от формиране на атеросклеротична плака.
chesan-antibiotik

Чесънът и здравето на мъжа

Според едно скорошно изследване, чесънът намалява и риска от рак на простатата. Учените наблюдавали 238 мъже с рак на простатата и 471 здрави индивида в Шанхай, за да установят техните хранителни навици. При онези, които консумирали редовно чесън, лук и праз всеки ден, риска от рак на простатата бил снижен с 50%.

Друго изследване, проведено върху плъхове демонстрирало, че консумацията на чесън в комбинация с хранителен режим, богат на белтъчини, повишава нивата на тестостерон в кръвта.

Чесънът и туморите

Модерни епидемиологични проучвания установяват, че по-високия прием на чесън и лук корелира положително с намаляване риска от няколко вида рак. Този ефект включва потискане на туморната мутагенеза, модулация на ензимната активност и намаляване на пролиферацията на раковите клетки. Алицинът, намиращ се в лука и чесъна, индуцира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в някои злокачествени човешки клетки, като клетки от гърдата, дебелото черво и простатата, както и лимфомни клетки.

Дозировка

Хората, които искат да консумират чесън и нямат проблем с неговия характерен мирис, могат да дъвчат една-две скилидки суров чесън всеки ден. В някои области на Китай, хората дневно консумират по осем скилидки дневно. Онези, които смятат, че мирисът на чесън е прекалено отблъскващ, могат да закупят разнообразни таблетки и капсули с активната субстанция на чесъна – алицин.

Странични ефекти

Чесънът има противосъсирващи свойства, така че хората, страдащи от проблеми с кръвотечението или приемащи противосъсирващи медикаменти (индометацин, аспирин) трябва да се консултират с лекар, преди редовната употреба на чесън. трябва да се избягва консумация на чесън и преди операция или раждане.

Чесънът има свойството да намалява значително и кръвната захар, така че е добре да се наблюдава нивото на глюкоза редовно и под лекарски контрол.

Други странични ефекти от повишената консумация на чесън включват раздразнен стомах, подуване, лош дъх и неприятен мирис на тялото.

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни