5 от най-важните симптоми преди инфаркт

Забравете симптомите на инфаркт от филмите. Aктьори вкопчили се в гръдта си, нямат представа какво е усещането. Истинските симптоми инфаркт могат да се проявят дни и седмици преди самия сърдечен удар. Познавате ли ги?

В настъпващите летни горещини сърдечносъдовите проблеми се увеличават значително. Някои от тях се дължат на преумора, стрес или заболяване, които високата температура изкарва от контрол. При явни признаци като обилно кръвотечение от носа, ускорено сърцебиене и силни болки в сърдечната област, хората търсят помощ, но не и при симптомите на сърдечния удар.

Ето няколко примера за настъпващ инфаркт или микроинфаркт на миокарда, които често се игнорират от пациентите.

Болки в раменете, врата, челюстта или ушите

Острата, внезапна болка в някои от тези области не е задължително да бъде от сърдечен проблем. Още повече, никой не е виждал актьор да изиграва симптоми на сърдечен удар, държейки се за ушите или челюстите. Но ако получите такава, замислете се дали е обикновена болка. Ако е причинена от сърдечни неволи, можете да я познаете по няколко фактора.

  • На първо място болката, сякаш се “прелива” и “движи” от ухото към челюстта.
  • На второ, ако болката идва и си отива на “вълни”, вместо да се усилва или намалява постепенно – това е сигурен знак.

Също така, може да чуствате болка в раменната област или врата. В случая на следващия ден няма да има болка отново, но тя ще се появи на по-следващия. Тогава болката може да се е “преместила” към ушите или челюстта.

Еректилна дисфункция

Проблемът с достигането или поддържането на ерекция е често срещан сред много мъже, но по-голямата част от тях го крият. Дори от лекарите си. Това обаче най-често се свързва със сърдечносъдово заболяване. Както артериите около сърцето могат да се стесняват и втвърдяват, така същото се случва с тези около пениса. Понеже тези артерии са по-малки, те демонстрират увреждане по-рано от сърдечните.

Паневропейско изследване, проведено от международен екип показва, че над две трети от пациентите третирани за сърдечносъдови заболявания са страдали от еректилна дисфункция преди да бъде диагностицирано заболяването им от кардиолог.

Недостиг на въздух и световъртеж

Когато сърцето не получава достатъчно кръв, то не получава и достатъчно кислород. Симптомите при липса на кислород в кръвта включват невъзможност за дълбоко, задоволяващо вдишване и лека замаяност. Като при висока надморска величина.

За съжаление, хората масово свързват тези симптоми с белите си дробове, не със сърцето си. Над 40% от оцелелите от сърдечен удар, заявяват, че са изпитвали този симптом часове преди самия удар. Просто запознаване с показателите на този проблем, биха им дали часове преднина да вземат лекарство или да потърсят медицинска помощ.

Подуване или болки в краката

Когато сърдечният мускул не функционира правилно, отпадните продукти в кръвта не се “изхвърлят” правилно от нея, което може да доведе до отоци – подувания, предизвикани от задържане на течности. Те са познати още под наименованието едема и обикновенно започват от краката, ходила или глезени. Това е показател за забавена циркулация, която пък насочва за затормозено сърце.

В случай, че тъканите спрат да получават достатъчно кръв, може да се развие болезнено състояние – исхемия. При исхемията недостигът на кислород и хранителни вещества от кръвта става толкова остра в тъканите, че те започват да се увреждат. Придобиват мораво-син цвят.

Рязка, внезапна и мощна умора

Изпитването на силна и непреодолима умора, често е преписвана на силен емоционален стрес или физическо натоварване. Дори тези два фактора да са налице, сами по себе си могат да изтощят, но не и да причинят свличане на земята в началото на деня, защото краката не ви държат. Над 70% от жените, преживяли инфаркт, описват чувство на крайна умора седмици и месеци преди удара.

Ако изпитвате повече от един от тези често пренебрегвани симптоми, потърсете лекарска помощ. Кардиограма и кръвен тест могат да дадат информация за настъпващи сърдечни проблеми и да дадат ценно време, в което лекарите да реагират и да предотвратят инфаркт на миокарда!

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни