5 съвета в храненето при вируси и настинка

  Приказката за лековитата сила на бабината пилешка супа не е случайна. Днес повече от всякога сме наясно, че храната ни е от ключово значение за възстановяването на организма при боледуване и укрепването на имунната система, и дори повече, може да бъде ифактор за зараждането на патологични процеси.

Хранителният режим е особено важен и когато инфекцията продължи повече дни – тогава организмът спешно се нуждае от витамини и минерали, които ще му помогнат да устои на заболяването.

Хранителните вещества, които са ценни за изграждане, поддържане и функциониране на структурите му, включват витамини, минерали, аминокиселини, есенциални мастни киселини. От жизненоважно значение за организма са водата и източниците на енергия и градивен материал – въглехидрати, белтъчини и мазнини. За да се укрепи имунната система при боледуване, първо трябва да се осигури разнообразие и добър баланс в храненето.

1. Богата на белтъчини, витамин В6 и витамин В12, храна

Храни, които подпомагат организма в борбата му срещу инфекции, са тези, които осигуряват достатъчно белтъчини. Те са основен структурен материал за изграждането на агентите на имунната система. Основен източник на белтъчини са: постно месо, пиле, риба, бобови култури, млечни продукти, яйца и ядки. На ден са ни необходими минимум 50 г. С консумацията им се доставят и необходими за оздравителния процес и имунната система – витамин В6 и витамин В12.
Витамин В6 се съдържа повече в пуешкото месо и бобовите култури, както и в картофите, спанака и пълнозърнестите храни. Витамин В12 се намира основно в бобовите култури, ядките, месото и пилето.

2. Биофлавоноиди

Известни са около 4000 растителни флавоноиди. Това са същите вещества, които дават ярката окраска на плодовете и зеленчуците (и цветята). Например, флавоноидите, които укрепват имунната система, могат да се намерят в цитрусовите плодове, като грейпфрут, портокал, лимон. Те обаче следва да се използват не само във вид на сок, но цели, тъй като ценните вещества са в горчивата им ципа.

3. Глутатион

Глутатионът е вещество, което подсилва имунната система в борбата й срещу инфекциите. Антиоксидантът се намира най-вече в динята в близост до кората, но се съдържа и в зеленчуци като зеле и броколи.

4. Витамин С и фолиева киселина

При консумация на млечни продукти се отделят повече телесни секрети, което е от полза при кашлица и възпалено гърло. Консумацията на млечни продукти обаче по време на боледуване е възможно да  влоши симптоми на гадене и повръщане.
Портокаловият сок заедно с пулпата е изключително богат на витамин С и фолиева киселина, два витамина, които ускоряват оздравяването при грип и настинка. Твърдението се базира на сериозни научни изследвания в тази насока.

5. Повече течности

За да се осигури оптимална среда за функциониране на имунната система, организмът следва да се поддържа хидратиран. Полезни са соковете, бистрите зеленчукови супи, разреденият лимонов сок, сок от лайм. Помага и топлият чай, но не черен, с мед – успокоява гърлото. Топлите напитки са за предпочитане пред студените, тъй като спомагат разширяването на дихателните пътища.

След като се успокои храносмилателната система при заболяването следва постепенно в хранителния режим да се въведат пълнозърнестите продукти. В този период подходящи са: банани, ориз, препечени филийки, печени ябълки.
Естествено помага и бабината пилешка супа, но не толкова колкото изброените по-горе храни.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни