Кои храни да избягваме преди лягане

0
1227

  Много хора обичат да си хапнат, когато станат през нощта. Този навик се придобива най-вече в студентските години, когато се налага да се учи до късно, а мозъкът трябва да се храни.

В младостта обмяната на веществата е толкова добра, че дори нощните трапези не се отразяват на фигурата. С възрастта обаче обмяната на веществата се забавя и храната лесно се трупа във вид на мазнини.

Ако ядете преди лягане, рискувате да разстроите съня си и да предизвикате безсъние. Тежката мазна храна е противопоказана преди лягане, макар да е доста вкусна – например пица и пържени картофки.

Кашкавалът и маслото съдържат много мазнини, които се задържат в стомаха ни много дълго. За да се отървем от мазнините, трябва да изхабим много енергия.

Пикантната храна преди лягане може да предизвика физически дискомфорт и това се отнася най-вече до хората, които имат киселини. Пикантната храна повишава отделянето на ендорфини, затова човек трудно заспива след нея.

Кофеинът, който се намира в много сладкиши и сладоледи, също не се препоръчва преди лягане. Натуралният шоколад също съдържа кофеин, който усилва активността на нервната ни система.

Китайската храна също не е препоръчителна преди лягане, тъй като се базира най-вече върху пърженето. Организмът ви има нужда от доста време, за да смели този продукт.

Зърнените закуски, както и всякакви зърнени храни е добре да се избягват преди лягане. Те съдържат много захар, който попада в кръвта и е трудно да заспите.

Пържолите и ястията от червено месо също не са добри за преди лягане, защото храносмилателната ни система има нужда от много енергия и време, за да усвои белтъчините и мазнините.

Преди да легнете, хапнете малко немазно сирене, ако усещате вълчи глад. Откажете се от чипсовете и крекерите, а също и от пържените картофки и ги заменете с ядки.

Ако не можете без месо, забравете за червеното месо и консумирайте бяло пилешко месо без кожа, преди да си легнете.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.