5 съвета за по-добър сън за възрастни хора над 60 години

Почивката през нощта може да се окаже непредсказуемо предизвикателство за възрастните хора над 60-годишна възраст. С напредването на възрастта моделите ни на сън естествено се променят, което затруднява получаването на необходимото количество възстановителен сън за тялото ни. За щастие, има някои прости съвети и трикове, които можете да използвате, за да си осигурите максимално добър сън всяка нощ. Прочетете нататък, за да научите пет съвета за по-добър сън на възраст над 60 години.

1.Установете си режим

Редовният режим на лягане е важен за всеки, но особено за възрастните хора. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден и се придържайте към този режим дори през почивните дни. Това ще помогне на тялото ви да разбере кога е време да се отпусне и да си почине.

2.Изключете кофеина

Научно доказано е, че кофеинът нарушава режима на съня и може да попречи на способността ви да заспите или да останете заспали през цялата нощ. Избягвайте да пиете кофеинови напитки близо до времето за лягане или вместо това изберете безкофеинови разновидности.

3.Редовна физическа активност

Редовната физическа активност помага на тялото ви да бъде здраво по много начини, включително и за подобряване на качеството на съня! Упражненията освобождават ендорфини, които спомагат за релаксацията и намаляват нивата на стрес, което може да улесни заспиването, когато дойде време за сън. Само се уверете, че не правите упражнения твърде близо до времето за лягане, тъй като това може да има обратен ефект!

4.Намалете времето пред екрана преди лягане

Синята светлина, излъчвана от електронни устройства като телефони, таблети и телевизори, може да наруши естествените циркадни ритми и да попречи на качествения сън. Опитайте се да намалите времето, което прекарвате в използване на тези устройства преди лягане, или ги изключете напълно поне един час преди да си легнете всяка вечер.

5.Избягвайте дрямката през деня

Дрямката през деня може да доведе до хаос в нощния режим на сън, така че се опитайте да избягвате дрямката, ако е възможно, или ограничете дрямката през деня до по-малко от 30 минути всеки ден!

Ако сте над 60 години и търсите по-добро качество на съня, спазването на тези пет съвета със сигурност ще ви помогне! Установяването на редовен режим, избягването на кофеина в късните часове на деня, редовното спортуване (но не твърде близо до времето за лягане), намаляването на времето, прекарано пред екрана, преди да си легнете, и избягването на дневните дрямки са чудесни стратегии за постигане на по-добри навици за сън като възрастен човек, който иска да си почива всяка нощ! Освен тези тактики не забравяйте да говорите с лекаря си за всички лекарства или други медицински проблеми, които може да ви пречат да спите достатъчно, за да може той да ви даде допълнителни насоки, съобразени с вашите индивидуални нужди! Успех и сладки сънища!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни