8-те най-депресиращи професии

Във всяка работа има аспекти, които могат да допринесат за обострянето на депресивни състояния, казва д-р Дебора Ледж, специалист по психично здраве. Експерти определят професиите, които са свързани с постоянно напрежение и могат да доведат до тежка депресия, ако не се намери начин за адекватно разтоварване.

Болногледачи
11% от работещите като лични асистенти на хора със здравословни проблеми страдат от тежка депресия.

Работният ден на болногледачите обикновено включва грижи за пациенти, които не могат да се обслужват самостоятелно и често не са в състояние да изразят благодарност и признателност. „Определено това е стресиращо за работещите подобна професия.“, казва Кристофър Уилард, клиничен психолог в Университета „Тъфтс“.

Сервитьори
Обикновено заплащането е ниско, а работата е изтощителна и неблагодарна. Сервитьорите постоянно търпят хората да им казват какво да правят, освен това трябва да могат да издържат и на физически натоварвания и работа през нощта.

10% от практикуващите страдат от депресия. От нея са засегнати почти 15% от жените в тази сфера.

Социални работници
Работата с малтретирани и проблемни деца и семейства на ръба на финансова или друга криза, в съчетание с бюрокрацията, допринася за определянето на тази професия сред най-стресиращите.

Медицински работници
В тази група влизат лекари, медицински сестри, рехабилитатори и други здравни работници. Медицината е високо хуманна, но и изключително отговорна – работещите в здравеопазването отговарят за живота на пациентите. Ежедневното напрежение провокира високо ниво на стрес и склонност към депресия.

Всеки ден медицинските работници се сблъскват с различни и тежки заболявания, травми и смърт, което по една или друга причина влияе на тяхната психика.

Артисти, писатели, художници
Хората, които са се посветили на творчески професии, често работят в изолация, което води до депресия. Освен това, изпадат в периоди на творчески застой. Понякога имат твърде ниско заплащане на труда си и малки възможности за професионална реализация. Затова изпълнители и артисти често страдат от биполярно разстройство, казват експерти.

Учители
Изискванията към учителите непрекъснато растат. Те трябва да се стараят да покрият индивидуалните нужди на всеки ученик. Действително учителската професия е сред най-отговорните, но и стресиращи поради твърде ниско заплащане и по някога свръхнапрежение при работата с деца.

Административен помощен персонал
Работата на офис мениджърите често е натоварена и същевременно подценявана от останалите служители във фирмата. Трудът им не се признава, а той прави живота на всички останали колеги по-лесен, казват експерти.

Финансови консултанти и счетоводители
Професиите, свързани с работа с пари, са сред най-депресиращите. Една минимална грешка на финансов служител е възможно да доведе до огромни загуби и проблеми. Затова и работещите в тази област имат стресиращо всекидневие, което в определен момент може да доведе и до тежка депресия.

Ето защо, дори и малък принос към намаляване на напрежението може да бъде здравословното хранене и правилния на живот. Консумирайте много храни, богати на витамини, минерали и фибри. И не на последно място, хапвайте шоколад, но с мярка.

източник puls.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни