8-те най-депресиращи професии

1
1419

Във всяка работа има аспекти, които могат да допринесат за обострянето на депресивни състояния, казва д-р Дебора Ледж, специалист по психично здраве. Експерти определят професиите, които са свързани с постоянно напрежение и могат да доведат до тежка депресия, ако не се намери начин за адекватно разтоварване.

Болногледачи
11% от работещите като лични асистенти на хора със здравословни проблеми страдат от тежка депресия.

Работният ден на болногледачите обикновено включва грижи за пациенти, които не могат да се обслужват самостоятелно и често не са в състояние да изразят благодарност и признателност. „Определено това е стресиращо за работещите подобна професия.“, казва Кристофър Уилард, клиничен психолог в Университета „Тъфтс“.

Сервитьори
Обикновено заплащането е ниско, а работата е изтощителна и неблагодарна. Сервитьорите постоянно търпят хората да им казват какво да правят, освен това трябва да могат да издържат и на физически натоварвания и работа през нощта.

10% от практикуващите страдат от депресия. От нея са засегнати почти 15% от жените в тази сфера.

Социални работници
Работата с малтретирани и проблемни деца и семейства на ръба на финансова или друга криза, в съчетание с бюрокрацията, допринася за определянето на тази професия сред най-стресиращите.

Медицински работници
В тази група влизат лекари, медицински сестри, рехабилитатори и други здравни работници. Медицината е високо хуманна, но и изключително отговорна – работещите в здравеопазването отговарят за живота на пациентите. Ежедневното напрежение провокира високо ниво на стрес и склонност към депресия.

Всеки ден медицинските работници се сблъскват с различни и тежки заболявания, травми и смърт, което по една или друга причина влияе на тяхната психика.

Артисти, писатели, художници
Хората, които са се посветили на творчески професии, често работят в изолация, което води до депресия. Освен това, изпадат в периоди на творчески застой. Понякога имат твърде ниско заплащане на труда си и малки възможности за професионална реализация. Затова изпълнители и артисти често страдат от биполярно разстройство, казват експерти.

Учители
Изискванията към учителите непрекъснато растат. Те трябва да се стараят да покрият индивидуалните нужди на всеки ученик. Действително учителската професия е сред най-отговорните, но и стресиращи поради твърде ниско заплащане и по някога свръхнапрежение при работата с деца.

Административен помощен персонал
Работата на офис мениджърите често е натоварена и същевременно подценявана от останалите служители във фирмата. Трудът им не се признава, а той прави живота на всички останали колеги по-лесен, казват експерти.

Финансови консултанти и счетоводители
Професиите, свързани с работа с пари, са сред най-депресиращите. Една минимална грешка на финансов служител е възможно да доведе до огромни загуби и проблеми. Затова и работещите в тази област имат стресиращо всекидневие, което в определен момент може да доведе и до тежка депресия.

Ето защо, дори и малък принос към намаляване на напрежението може да бъде здравословното хранене и правилния на живот. Консумирайте много храни, богати на витамини, минерали и фибри. И не на последно място, хапвайте шоколад, но с мярка.

източник puls.bg

Comments

1 коментар

  1. „От нея са засегнати почти 15% от жените в тази сфера.“ СЕКСИЗЪМ, ДИСКРИМИНАЦИЯ!!! Стига с това разделение по пол!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.