Баламосва ли ни алтернативната медицина?

0
1788

homeopatia

Живеем във време, в което източните и най-вече екзотичните способи за лечение на каквито и да е било заболявания са особено модерни и са предпочитани пред посещенията при доктор или друг дипломиран специалист, притежаващ нужните да практикува лекарската професия образование и квалификация. Днес сякаш колкото по-завъртяно, по-неразбираемо и по-далечно от нас –главно живеещите в Европа и САЩ – е дадено средство за лечение, за толкова по-ефикасно е смятано то от мнозина. Акупунктура, ароматерапия, астрологична медицина, биохимични тъканни соли, вибрационно лечение, енергийна терапия, нутриционистка медицина, рейки и т.н. – всичко това навлезе със стряскаща сила в живота на западния човек през последните няколко десетилетия и очерта една нарастваща модна тенденция. Дали обаче всички тези алтернативни лечения помагат в действителност?

Журналистът Роуз Шапиро – която списва рубрики в изданията „The Independent“, „The Observer“, „The Guardian“, „Time Out“, „Good Housekeeping“ и „Health Service Journal“ – обръща специално внимание на станалата особено модерна през последните години алтернативна медицина, хвърляйки светлина върху опасните илюзии, на които сме подвластни в резултат на това. Провокирана от постоянно нарастващия интерес към алтернативната медицина, която се радва на все по-широк прием по целия свят, британката започва проучване, чиито резултати са повече от шокиращи. В книгата си „Как алтернативната медицина ни баламосва“ (ИК „Изток-Запад“) Шапиро проследява и описва различни примери за това как алтернативната медицина излага нашето здраве на риск, защото често не просто не помага, но и ни вреди, възпрепятствайки навременното лечение на по-тежки заболявания. Журналистът се позовава на куп научни изследвания, които недвусмислено показват как алтернативната медицина често е неефективна, и освен че подлага на риск живота на хората, страдащи от сериозни заболявания, прави всички ни на глупаци, като трупа тлъсти пачки на наш гръб.

picture_1323

Разследването на Роуз Шапиро ни запознава в детайли с причините за опасните илюзии, съпътстващи алтернативната медицина, и излага на показ тази нелепа социална и интелектуална измама, чиито размери са наистина впечатляващи. Своя труд авторката коментира така: „На тези лекове и терапии им е отредено да играят все по-голяма роля в нашето здравеопазване, само че странно защо в епохата на доказателственатамедицина тяхното настъпление не среща никаква или почти никаква обществена съпротива. Повечето от тези шарлатански лечения са просто безрезултатни – като например хомеопатията, при която в лекарството няма лекарство. Други са опасни, било то сами по себе си или защото евентуално лековете им са били смесени с неконтролирани количества силни медикаменти като стероиди или забранени амфетамини. Много потребители на алтернативната медицина се въздържат или дори избягват да се подлагат на ортодоксално лечение, когато са болни – в това число хора с рак.Имам намерение да покажа как алтернативната медицина излага здравето ни на риск и освен че смуче пари, в голямата си част е нерегулирана и неотговорна, скъсява живота на хората, страдащи от тежки заболявания, и прави всички ни на глупаци. В най-лошия сивариант тя е измама, а когато някой ни направи жертва на измама, той подкопава интелектуалната ни култура.“

Повече можете да прочетете тук.