Баламосва ли ни алтернативната медицина?

0
1564

homeopatia

Живеем във време, в което източните и най-вече екзотичните способи за лечение на каквито и да е било заболявания са особено модерни и са предпочитани пред посещенията при доктор или друг дипломиран специалист, притежаващ нужните да практикува лекарската професия образование и квалификация. Днес сякаш колкото по-завъртяно, по-неразбираемо и по-далечно от нас –главно живеещите в Европа и САЩ – е дадено средство за лечение, за толкова по-ефикасно е смятано то от мнозина. Акупунктура, ароматерапия, астрологична медицина, биохимични тъканни соли, вибрационно лечение, енергийна терапия, нутриционистка медицина, рейки и т.н. – всичко това навлезе със стряскаща сила в живота на западния човек през последните няколко десетилетия и очерта една нарастваща модна тенденция. Дали обаче всички тези алтернативни лечения помагат в действителност?

Журналистът Роуз Шапиро – която списва рубрики в изданията „The Independent“, „The Observer“, „The Guardian“, „Time Out“, „Good Housekeeping“ и „Health Service Journal“ – обръща специално внимание на станалата особено модерна през последните години алтернативна медицина, хвърляйки светлина върху опасните илюзии, на които сме подвластни в резултат на това. Провокирана от постоянно нарастващия интерес към алтернативната медицина, която се радва на все по-широк прием по целия свят, британката започва проучване, чиито резултати са повече от шокиращи. В книгата си „Как алтернативната медицина ни баламосва“ (ИК „Изток-Запад“) Шапиро проследява и описва различни примери за това как алтернативната медицина излага нашето здраве на риск, защото често не просто не помага, но и ни вреди, възпрепятствайки навременното лечение на по-тежки заболявания. Журналистът се позовава на куп научни изследвания, които недвусмислено показват как алтернативната медицина често е неефективна, и освен че подлага на риск живота на хората, страдащи от сериозни заболявания, прави всички ни на глупаци, като трупа тлъсти пачки на наш гръб.

picture_1323

Разследването на Роуз Шапиро ни запознава в детайли с причините за опасните илюзии, съпътстващи алтернативната медицина, и излага на показ тази нелепа социална и интелектуална измама, чиито размери са наистина впечатляващи. Своя труд авторката коментира така: „На тези лекове и терапии им е отредено да играят все по-голяма роля в нашето здравеопазване, само че странно защо в епохата на доказателственатамедицина тяхното настъпление не среща никаква или почти никаква обществена съпротива. Повечето от тези шарлатански лечения са просто безрезултатни – като например хомеопатията, при която в лекарството няма лекарство. Други са опасни, било то сами по себе си или защото евентуално лековете им са били смесени с неконтролирани количества силни медикаменти като стероиди или забранени амфетамини. Много потребители на алтернативната медицина се въздържат или дори избягват да се подлагат на ортодоксално лечение, когато са болни – в това число хора с рак.Имам намерение да покажа как алтернативната медицина излага здравето ни на риск и освен че смуче пари, в голямата си част е нерегулирана и неотговорна, скъсява живота на хората, страдащи от тежки заболявания, и прави всички ни на глупаци. В най-лошия сивариант тя е измама, а когато някой ни направи жертва на измама, той подкопава интелектуалната ни култура.“

Повече можете да прочетете тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.