Защо движението е по-важно от спорта – част 1

Galya-resphoto

Галина Дензел е консултант по хранене и специалист по Ресторативно Движение (система за възстановяване на правилната позиция на костната система,което има цялостен благоприятен ефект върху здравето на човека). Тя е и автор на колекция от книгите с рецепти “Изкуството на истинската храна”. Галина организира всяка година арт ваканции в красиви кътчета на страната, по време на които участниците се занимават с изкуство, готвят по здравословни рецепти и спортуват. Можете да откриете повече информация и да се свържете с Галина като посетите сайтовете: movewellbg.com, artofrealfood.com, alignwithme.com

 

Какво те доведе този път в България, Галя?

Тук съм за една седмица да проведа вътрешнофирмено „Уелнес” обучение. Компанията иска да се погрижи за здравето на служителите си и това обучение е много добър вариант, защото хората не се чувстват изолирани в стремежа си да живеят по-здравословно, а всичко става съвместно с колегите.

На какво точно се научават служителите по време на това обучение?

Уча ги как да се грижат за себе си чрез правилно хранене и движение, как да управляват средата си, за да се чувстват по-добре. Могат да променят някои неща в офиса и да балансират почивката и работата си. Мария, според мен това е най-трудно, но и най-важно. По-важно е дори от това да направиш кариера, защото когато намериш баланса между това, което ти харесва и това да си здрав, всичко останало се нарежда от само себе си. Грижата за себе си се променя според обстоятелствата, защото едно е да се грижиш за себе си, когато си сам, съвсем друго е, когато имаш деца, или когато имаш натоварен период в работата или дори когато в продължение на няколко дни вали дъжд.

Факторите в средата се променят динамично и всичко се отразява върху състоянието на човек.

Да, липсата на слънчева светлина влияе върху тонуса и самият факт, че когато навън времето е лошо и човек се движи по-малко, също има значение. Когато не се движиш достатъчно, клетките гладуват по същия начин, както гладуват, когато не се храниш с хубава храна. Това се усеща най-вече от спортуващите. Тези, които тренират редовно и им се наложи да пропуснат няколко дни, не се чувстват толкова добре както обикновено. Клетките им гладуват за движение. За съжаление, останалите хора, които почти не се движат, не обръщат внимание на симптомите на тялото си или ги отдават на нещо друго. А това си е чисто и просто недостиг на жизнено важни за клетката условия за добро функциониране.

dvijenie-i-hrana

Тоест е важно да започнем да възприемаме не само въздуха, водата и храната като жизнено важни, но и движението. Така както е при животните.

Да, това е един от акцентите в лекцията ми. Човекът е единственото същество в природата, което се е отделило от средата си. Съвременният човек живее като животно в зоологическа градина. Ако затвориш една горила в малко пространство, отделена от естествената й среда и по този начин ограничиш възможността й да се движи свободно, тя се разболява от същите болести, от които боледуват и хората- ракови заболявания, депресивни състояния т.н. Тяхното поведение и състояние в зоологическата градина е съвсем различно от поведението и здравето им, когато са сред дивата природа. Когато и ние хората живеем в изкуствена среда и на изкуствено осветление, целият ни биологичен ритъм се нарушава и тогава например в 11 часа вечерта ти се яде шоколад! Аз съм консултирала и хора, които в 4 часа сутринта се събуждат и търсят храна. Друг пример за неествествения начин на живот, който водим е сутрин при изгряването на слънцето, да спираш алармата си по 10 пъти и да не можеш да се разсъниш и станеш от леглото.

 

Отделили сме се от природата и ествествените си ритми, но какво може да направи човек в съвременния свят, който поставя неестествени изисквания към нас?

В моите лекции уча хората какви мънички промени могат да направят, така че да подобрят средата си. Всяка малка промяна е от значение, защото иначе резултатът е метаболитен синдром, автоимунни и сърдечно-съдови заболявания, на които в момента има такъв бум. Хората, които седят на едно място в офиса повече от 6 часа на ден са много по-склонни да се разболяват от тях.

Какво би казала на мениджърите, които биха искали да се погрижат за здравето на служителите си, но се притесняват да не би евентуални промени в офис-средата или разпределението на времето на хората да доведат до по-ниска продуктивност?

Бих показала на служителите и на мениджърите изследвания, които показват как например стоящото работно място(такова, което позволява на човек да работи не само в седнало, но и в изправено положение) повишава продуктивността и способността за концентрация. Промяната на позите на седене намалява болките в кръста. Всеки един работодател би искал да задържи работниците си за по-дълго време в компанията и да има здрави и щастливи служители, за да постигат по-добри резултати, а не да отсъстват поради болест или половината им внимание по време на работа да е заето с болката в гърба или врата. В интерес на всички е да се подобри офис-средата и да се култивира една по-здравословна офис-култура.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни