Броколите спасяват ставите ни

0
1332

brokoli-stavi Броколите могат да предотвратят остеоартрозата, ако още я няма или да забавят развитието й, ако тя вече е поразила вашите стави. Това са установили група британски изследователи от Университета на Източна Англия в Норуич след лабораторни тестове.

Остеоартрозата е ставно заболяване, което все повече атакува човечеството тъй като сред неговите основни причини са възрастта и затлъстяването. Със застаряването на населението и нарастване на процента на затлъстелите хора не е чудно, че това заболяване се нарежда в десетката на най-разпространените болести и е сред първите значително понижаващи качеството на живот. Радикално средство за лечение няма. Съществуващите препарати могат само да потиснат болката и възпалението и евентуално да забавят развитието на процеса.

Броколите са едногодишно зеленчуково растение от семейство кръстоцветни, подвид на карфиола. Това растение съдържа веществото сулфорафан – ефективен антиоксидант, който в последните години се прослави не само като противовъзпалително средство, помагащо в частност и на болните от стомашна или дуоденална язва, но и като противораково средство. То спомага и за възстановяване на нарушения имунитет на дихателната система. Сулфорафанът се съдържа в немалки количества във всички представители на семейство кръстоцветни, в частност в различните видове зеле, но е особено много именно в броколите.

Учените от Норуич в своето изследване са открили, че сулфорафанът блокира действието на ензимите, които разрушават ставния хрущял. Това е първото изследване от този род, а сулфорафанът е потенциално първото лекарство предотвратяващо възникването на остеоартрозата и забавящо нейното прогресиране. Ако всички клинични изпитания завършат успешно това ще означава появата на много мощно средство против заболяването.

Но дори сега можем да кажем и на здравите хора как да защитят ставите си от артрозните проблеми без да става нужда да се тъпчат с излишни лекарства. За тази цел диетата основана на броколи и другите зелеви зеленчуци остава единствената безопасна алтернатива. И разбира се още от млади години избягвайте да носите неудобни обувки или много високи токчета.

Статията подготви д-р Цветанка Янакиева – специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване без глад . Повече информация можете да откриете тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.