Броколите спасяват ставите ни

0
1449

brokoli-stavi Броколите могат да предотвратят остеоартрозата, ако още я няма или да забавят развитието й, ако тя вече е поразила вашите стави. Това са установили група британски изследователи от Университета на Източна Англия в Норуич след лабораторни тестове.

Остеоартрозата е ставно заболяване, което все повече атакува човечеството тъй като сред неговите основни причини са възрастта и затлъстяването. Със застаряването на населението и нарастване на процента на затлъстелите хора не е чудно, че това заболяване се нарежда в десетката на най-разпространените болести и е сред първите значително понижаващи качеството на живот. Радикално средство за лечение няма. Съществуващите препарати могат само да потиснат болката и възпалението и евентуално да забавят развитието на процеса.

Броколите са едногодишно зеленчуково растение от семейство кръстоцветни, подвид на карфиола. Това растение съдържа веществото сулфорафан – ефективен антиоксидант, който в последните години се прослави не само като противовъзпалително средство, помагащо в частност и на болните от стомашна или дуоденална язва, но и като противораково средство. То спомага и за възстановяване на нарушения имунитет на дихателната система. Сулфорафанът се съдържа в немалки количества във всички представители на семейство кръстоцветни, в частност в различните видове зеле, но е особено много именно в броколите.

Учените от Норуич в своето изследване са открили, че сулфорафанът блокира действието на ензимите, които разрушават ставния хрущял. Това е първото изследване от този род, а сулфорафанът е потенциално първото лекарство предотвратяващо възникването на остеоартрозата и забавящо нейното прогресиране. Ако всички клинични изпитания завършат успешно това ще означава появата на много мощно средство против заболяването.

Но дори сега можем да кажем и на здравите хора как да защитят ставите си от артрозните проблеми без да става нужда да се тъпчат с излишни лекарства. За тази цел диетата основана на броколи и другите зелеви зеленчуци остава единствената безопасна алтернатива. И разбира се още от млади години избягвайте да носите неудобни обувки или много високи токчета.

Статията подготви д-р Цветанка Янакиева – специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване без глад . Повече информация можете да откриете тук.