Българската народна медицина – дар за всеки от нас

0
1172

momichence-fito-terapia Билките – едни от най-старите лекарства – стават все по-модерни лекарствени средства и в наши дни. Напоследък се наблюдава тенденция народно-медицинските практики и фитотерапията да вълнуват все повече хора: както лекари, така и пациенти, но познаването на лечебните им свойства и от двете страни е ограничено. Известният природолечител и билкар Васил Канисков описва прилагането на природни методи за лечение на над 800 вида болестни състояния с помощта на над 1000 вида лечебни растения и натурални продукти в справочника „Съвременна фитотерапия“ (ИК „Изток-Запад“). Типовете заболявания в книгата са разгледани съгласно Международната класификация на болестите – 10 ревизия (МКБ-10), и са синхронизирани в сравнителни таблици с познатите от научната и народната медицина наименования на болестите.

picture_1161
С този справочник (който е и втори том от безценната „Съкровищница на българската народна медицина“, предшестван от „Фитотерапия на онкологичните заболявания“) Канисков прави опит да уеднакви двете информационни материи в лицето на българската народна медицина и съвременното научномедицинско познание при лечение на различните видове заболявания, като за всяко болестно състояние билкарят дава подробен списък. Той цели да покаже единната същност и цялост на практиките от народната и конвенционалната медицина, за да се постигне едно цялостно лекуване както на тялото, така и на душата.

Справочникът съдържа също и допълнения на средства за лечение, които са извън класификацията на болестите по МКБ-10, както и лекарствени средства във ветеринарната медицина. В изданието са показани максимално пълните методи за работа на лечителското изкуство в народната медицина, а по-подробна информация можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.