Бягате ли боси?

byagane-bosi

Бягането е, може би, най-разпространеният спорт. Всеки, който реши, че иска да влезе във форма, да се стегне и да спортува редовно започва да бяга. Всъщност бягането е вид движение, а спортът се казва лека атлетика, нали?
Бягането наистина е едно прекрасно упражнение, но както всяко друго такова, ако не се изпълнява правилно може да доведе до контузии и нежелани травми.
Човешкото стъпалото има 200 000 нервни окончания, 33 мускула, 28 кости и 19 ставни връзки. Това е достатъчно показателно, за да се замислите как точно използвате вашите крака и каква „дреха“ да им облечете, т.е. какви обувки да им обуете.
Важно е стъпалото да може да се движи свободно и да следва своите естествени движения. Съответно е най-добре и обувките, които използваме да бъдат такива, за да не „осъкатяваме“ функциите на стъпалото.
anatomia-na-kraka
Когато отивате да бягате и въобще да спортувате трябва да се снабдите с удобни обувки. Такива, които ви позволяват да заставате на пръсти, да усучете крака назад, да свиете пръстите на краката без проблем, да имате усещането, че сте боси. Да, повечето обувки за бягане са леко повдигнати в задната част, но вече има все повече изследвания, че това „токче“ по-скоро вреди, отколкото да помага.
Все пак важни са резултатите – по-добра физическа форма, по-добра издръжливост, повече мускули и т.н . Когато бягате правилно и с правилните обувки, вероятността да се контузите е минимална и съответно можете да спортувате всеки ден, без да пропускате тренировка, заради контузия или болки в коленете.
Вече все повече специалисти препоръчват да се бяга бос. Някога пробвали ли сте? Невероятно е.

Трябва да изберете подходящ терен. Най-добре е да пробвате бягането бос на трева или пясък, на някой стадион, полянка или плаж. Самият допир на кожата със земята създава усещане за свобода и зарежда тялото с енергия. А както и вече разбрахте, бягането бос е най-щадящо за тялото.

Заслужава си да опитате.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama.com

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни