Бягате ли боси?

byagane-bosi

Бягането е, може би, най-разпространеният спорт. Всеки, който реши, че иска да влезе във форма, да се стегне и да спортува редовно започва да бяга. Всъщност бягането е вид движение, а спортът се казва лека атлетика, нали?
Бягането наистина е едно прекрасно упражнение, но както всяко друго такова, ако не се изпълнява правилно може да доведе до контузии и нежелани травми.
Човешкото стъпалото има 200 000 нервни окончания, 33 мускула, 28 кости и 19 ставни връзки. Това е достатъчно показателно, за да се замислите как точно използвате вашите крака и каква „дреха“ да им облечете, т.е. какви обувки да им обуете.
Важно е стъпалото да може да се движи свободно и да следва своите естествени движения. Съответно е най-добре и обувките, които използваме да бъдат такива, за да не „осъкатяваме“ функциите на стъпалото.
anatomia-na-kraka
Когато отивате да бягате и въобще да спортувате трябва да се снабдите с удобни обувки. Такива, които ви позволяват да заставате на пръсти, да усучете крака назад, да свиете пръстите на краката без проблем, да имате усещането, че сте боси. Да, повечето обувки за бягане са леко повдигнати в задната част, но вече има все повече изследвания, че това „токче“ по-скоро вреди, отколкото да помага.
Все пак важни са резултатите – по-добра физическа форма, по-добра издръжливост, повече мускули и т.н . Когато бягате правилно и с правилните обувки, вероятността да се контузите е минимална и съответно можете да спортувате всеки ден, без да пропускате тренировка, заради контузия или болки в коленете.
Вече все повече специалисти препоръчват да се бяга бос. Някога пробвали ли сте? Невероятно е.

Трябва да изберете подходящ терен. Най-добре е да пробвате бягането бос на трева или пясък, на някой стадион, полянка или плаж. Самият допир на кожата със земята създава усещане за свобода и зарежда тялото с енергия. А както и вече разбрахте, бягането бос е най-щадящо за тялото.

Заслужава си да опитате.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama.com

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни