Червеното цвекло – еликсира на здравето

Сокът от червено цвекло не е особено популярен и почти не присъства на трапезата ни, но се оказва, че е изключително полезен за здравето.

Сокът от червено цвекло може да помогне на възрастните хора да водят по-активен живот. Ново изследване показва, че хората, които консумират от този зеленчук, се нуждаят от по-малко енергия, за да практикуват двигателна активност с ниска интензивност.

Специалисти установили, че сокът от червено цвекло позволява на възрастните да изпълняват задачи, които иначе трудно биха свършили. Алената напитка разширява кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, необходимо на мускулите по време на физическа дийност.

Най-често с напредването на възрастта или при сърдечно-съдово заболяване количеството кислород, достигащо до мускулите при натоварване, рязко намалява.

Червеното цвекло дължи цвета си на багрилни вещества от групата на антоцаните. Смята се, че зеленчукът е произлязъл от Средиземноморието.

Червеното цвекло може да откриете на пазара почти през цялата година. Освен, че е полезно за здравето, то е диетично. В 100 грама се съдържат само 44 калории.

Червеното цвекло ускорява процесите на обмяната на веществата в човешкия организъм, стимулирайки усвояването на хранителните вещества и ускорявайки изхвърлянето на токсините.

В червеното цвекло се съдържа целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини. Те усилват чревната перисталтика, като по този начин съдействат за разграждането и усвояването на белтъчините и стимулират дейността на черния дроб.

Ето защо, ако страдате от хроничен запек, смущения в храносмилането и чернодробни заболявания, се препоръчва консумацията на 100-150 грама дневно варено цвекло. Приема се на гладно.

Сокът от цвекло, смесен с равни количества сок от моркови, ряпа и лимон помага при анемия. Ако към него се добави чаена лъжичка мед, се превръща в ефикасно средство против високо кръвно.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни