Правила за изискано ядене на зеленчуци

Понякога изисканото ядене на зеленчуци се превръща в истинско предизвикателство: грахчетата хвърчат като куршуми, маслините падат в деколтето, а зелената салата изглежда като крило на гигантска птица, с което не можеш да се преборите..

Има неписани правила за консумирането на зеленчуци, които позволяват това да се прави изящно и безпроблемно. Ако пресните зеленчуци са сервирани във вид на салата, нарязани на малки парченца, трябва да се ядат по класическия начин – с нож и вилица.

Приборите за хранене са по-малки, отколкото за основното ястие. Ножът е особено полезен, ако в чинията си имате голямо парче чушка, цяло листо салата или красиво изрязан домат.

Не трябва обаче да нарязвате всичко на малки парченца, а да отрязвате парче точно преди да го сложите в устата си. Ако ви сервират варени или задушени зеленчуци, които са нарязани на ситно, тогава ножът ви е необходим само за да премествате зеленчуците върху вилицата си.

Когато зеленчуците са част от коктейлна шведска маса, там може да има едро нарязани домати и краставици, както и листа маруля, а до чинията има големи щипки.

Слагаме с щипки желаните от нас зеленчуци в персоналната чиния, а след това взимаме нож и вилица, за да ги нарязваме на по-малки парченца. Смята се за проява на лош вкус, ако ядете зеленчуците с ръце на коктейл.

Когато зеленчуците се сервират със сосове, така наречените дипове, в които всеки зеленчук да се топва, то трябва да използвате пластмасови шпагички, за да правите това.

Ако парчето е прекалено голямо, не го топваме отново в соса, след като сме го отхапали. Малките грахови или царевични зърна могат да се превърнат в истински снаряди, ако не ги консумираме както трябва.

Затова трябва да се отнесем внимателно към този процес. С помощта на нож побутваме няколко зрънца върху вилицата си като върху лъжица. Ако се прекатурват, леко ги притискаме.

Маслините се набождат със специални пластмасови сабички или клечки. Ако обаче не сме на коктейл, а на пикник или на семейно събиране, можем да консумираме маслините с пръсти.

Яденето на картофи е цяла наука. Пюрето например се консумира с помощта на нож и вилица, като с нож слагаме порция пюре върху вилицата. Ако в чинията си имаме голям картоф, с помощта на вилица отрязваме парченца и с ножа се слагат върху вилицата като върху лъжица.

За да консумирате красиво печен картоф, на който не е обелена кората, е необходимо голямо умение. В лявата ръка взимаме вилицата и придържаме картофа, а с дясната леко смъкваме кората с помощта на нож.

Пържените картофки, които в заведенията за бързо хранене се ядат с пръсти, в тържествена обстановка се консумира с помощта на нож и вилица – с ножа се побутват картофчетата, които се набождат на вилицата.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни