Чесънът – естествения антибиотик

Чесънът се използва широко като добавка към различни гозби. Освен с добрите си вкусови качества, той е известен и наричан „лекарството-чудо“. От древни времена чесънът се използва като средство срещу грипни и други вирусни заболявания, например.

Силата на чесъна се крие в антиоксидантните и антимикробните вещества, които съдържа, както и в естественото антибиотично вещество алицин. В чесъна се намират още витамините А, В1, В2, йод, както и редкият и скъп микроелемент германий, който освен че има противораково действие, запазва клетката млада за дълго време. В пикантния зеленчук се откриват и ензими и вещества близки до хормоните.

антиоксидантно действие…
При редовна употреба, чесън прочиства организма от вредните токсини, които се натрупват в организма при обмяната на веществата.

удължава живота…
Има два вида холестерол, LDL и HDL. Чесънът е полезен в борбата срещу лошия LDL холестерол и другите опасни мазни вещества в кръвта триглицеридите, тъй като понижава нивото им, с което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт. Помага и за доброто кръвообращение, след като не позволява образуването на плаки по кръвоносните съдове.

кръвосъсирване, оросяване и памет…
При консумацията на чесън образуването на кръвните клетки се подобрява и увеличава. Почиства кръвта. Така вероятността за кръвосъсирване и образуване на тромби е много по-малка. Това подобрява оросяването на мозъка и подобрява концентрацията.

срещу стомашни проблеми…
Чесънът със своите природни антимикробни свойства помага за облекчаването на симптомите при стомашно-чревни заболявания и улцерозен или язвен колит.

стопира високото кръвно налягане…
Чесънът е много полезен при високо кръвно налягане. Съдържащите се серни съединения не само, че понижават и регулират артериалното налягане, но и помагат срещу акне.

и още…
Хапването на чесън буквално гони досадните насекоми, като мухи, кърлежи и комари, потиска размножаването на гъбички, включително и Candida и понижава кръвната захар…

удивителна…
Консумацията на чесън трябва да е умерена. Достатъчно е да се хапнат 2-3 скилидки, за да се осигури позитивният ефект за имунната система. Казват, че прекомерната употреба на чесън може да навреди на здравето, но едва ли може да се яде ежедневно такова количество. Препоръчително е, чесънът да се избягва при прием на лекарства като аспирин и медикаменти за сърце, както и при повишена стомашна секреция, заболявания на черния дроб, жлъчката и бъбреците.

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни