Шоколада – новата супер храна

0
1090

В месеца на любовта ни посреща една страхотна новина – шоколадът е не само невероятно вкусен, но и изключително полезен за организма.

Съвсем наскоро авторитетни лабораторни изследвания, проведени в Америка доказали, че шоколадът е новата супер-храна. Това ще рече, че сладкото изкушение притежава редица качества, правещи го дори по-здравословен продукт от някои плодове и плодови напитки.

Специалисти от центъра „Хърши“ в САЩ твърдят, че един грам от продукта съдържа повече здравословни растителни съединения и антиоксидатни от прясно изцедените сокове. Това станало след като учените сравнили какаов прах – основната съставка на шоколада, с екстракти от боровинки и нар, по-известни още като супер плодове, заради полезните за здравето свойства. Доказано е още, че специфичният антиоксидант флаваноли – изключително ценно растително съединение, се намира в много повече количество в шоколада, от колкото в плодовете. А антиоксидантите от своя страна атакуват и неутрализират свободните радикали, познати още като разрушителни молекули. Основната значимост на флаванолите са намаляване на сърдечносъдовите и раковите заболявания.

Ето защо спокойно можем да наречем шоколадът супер храна.

Необходимо е да се направи уточнението, че натуралният черен шоколад е този, обявен за супер продукт, другите разновидности на какаовите блокчета все още не попадат в тази категория.

Важно е да знаете още, че качествата на продукта са най-пълноценни само в натурално състояние. Ако решите да обработвате топлинно какаовото изделие, голяма част от здравословните му въздействия ще се загубят.

Интересен факт е, че 3/4 от световното производството на какао днес е ситуирано в Западна Африка. Какао се произвежда поне от 3000 години в Мексико, Централна и Южна Америка, като най-ранният документ за това е отпреди 1100 г.пр.н.е.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.