5 съвета за контрол на холестерола

Ненапразно холестеролът е наричан „тихият убиец“. Широкопопулярен факт е, че високото съдържание на холестерол в кръвта причинява отлагания в артериите, което може да доведе до атеросклероза. Заболяването предизвиква стесняване и втвърдяване на артериите, което значително повишава риска от инфаркт и инсулт.

Кардиолозите казват, че никой не е застрахован от бъдещ сърдечно-съдов инцидент. За да сведем риска до минимум, е необходима следната система от действия – да намалим нивата на „лошия“ – LDL холестерол и същевременно да увеличим нивата на „добрия“ – HDL холестерол.

За тази цел ви предлагаме 5 различни варианта за понижаване на холестерола и за здраво сърце.

Фибрите са добро начало
Една от възможностите за намаляване нивото на вредния холестерол е чрез приема на повече фибри. Не всички хранителни влакна действат по един и същи начин, затова само някои видове са подходящи. Например, разтворимите фибри като естествените хранителни влакна от псилиум имат анти-холестеролен ефект. Смята се, че той вероятно се дължи на намаляване блокирането на усвояването на консумирания холестерол, както и на понижаването на гликемичния индекс на въглехидратите в храната, приемана с влакна от псилиум. Помага и за премахване на жлъчни киселини и отпадъци в червата. Специалистите препоръчват да се консумират храни с по-ниско съдържание на мазнини и по 7 г разтворими фибри от псилиум на ден.

Според китайските и индийските традиционни медицински практики, фибрите от псилиум имат хилядoлетна слава на незаменими пречистващи агенти и на стомашно-чревния тракт.

Увеличете ежедневната активност
Педометърът, или известен още като крачкомер, е уред, който измерва броя на крачките, които човек прави, колко километра изминава и дори колко калории изгаря. Ще бъдете изумени, ако проследите колко много допълнителни крачки можете да направите за един ден.

Наблюдавайте по колко стъпки правите дневно, когато качвате стълби, отивате на работа или се разхождате в квартала, за да увеличите физическата си активност за по-добро здраве на сърцето. Проследяване на вашия прогрес в рамките на деня може да ви мотивира да продължите в същия дух. Ще се уверите, че увеличаването на физическите упражнения и ходенето пеша са прост и лесен начин да спомогнете процеса на намаляване на холестерола. Качвайте се до врата по стълбите, не ползвайте ескалатор и асансьор.

Намерете съмишленик
Здравословният начин на живот изисква мотивация. В тази връзка, няма да е излишно намирането на сродна душа за тази мисия. Открийте приятели, с които да се подкрепяте взаимно в предизвикателството „понижаване на холестерола“. Правете дълги разходки заедно и се насърчавайте взаимно. Опитвайте нови видове физическа активност, спомагащи за поддържането на нивото на холестерола в граници. Наслаждавайте се един на друг и създавайте ситуации за приятни емоции – намаляване нивата на стрес също помагат за здраво сърце.

Внимавайте с консумацията на мазнини и захари
Интересувайте се какво е съдържанието на храните, които консумирате. Внимателно проучете съставките и прочетете етикетите за хранителната стойност. Скритите захари и нездравословните съставки спомагат увеличаването на телесното тегло и трупането на излишни килограми, което може да доведе до повишаване на холестерола. Затова – стойте далеч от храни, които съдържат високи нива на наситени мазнини и скрити източници на захар.

Увеличете приема на полиненаситени мастни киселини
DHA или докозахексаенова киселина е полиненаситена мастна киселина, която влиза в състава на омега-3. Редовният прием на DHA може да помогне за правилна сърдечна дейност и да понижи нивата на липопротеините с ниска плътност – LDL, или т.нар. „лош“ холестерол, и съответно да повиши нивата на липопротеините с висока плътност – HDL – „добрия“ холестерол. Популярни източници на омега-3 са сьомга, сардина, риба тон. Ако не сте фен на морските дарове, опитайте добавки с рибено масло, или  вегетариански добавки от водорасли, масло от ленено семе, орехи.

източник puls.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни