Човечеството срещу раковите заболявания – битката на нашето време

0
1451

imperator-na-nasheto-vreme-lekar Преди близо век американската писателка и поетеса Гертруд Щайн (1874-1946) заявява: „Статистиката е религията на това поколение, негова надежда и спасение.“ Когато става дума за рак обаче, статистиката далеч не е надеждна, а да говорим за спасение – за жалост – все още е несериозно. Днес приблизително 15% от населението по света умира от рак. В някои страни коварната болест изпреварва сърдечно-съдовите заболявания и е водеща причина за смъртност. Само през 2010 г. ракът е причинител на смъртта на над 7 млн. души в световен мащаб. Американецът от индийски произход д-р Сидхарт Мукхърджи проследява историята на коварната болест в „Императорът на всички болести“ (ИК „Изток-Запад“). Ценната книга е своеобразна биография на смъртоносното заболяване, която се опира на редица изследвания, публикации, мнения на специалисти, практика с онкоболни.

Ракът има 4000-годишна история. Той е описан за първи път в египетски текст, който датира от 2500 г. пр. Хр. В текста пише: „…голям тумор в гърдата… на пипане като топка бинтове…“ Относно лечението пише: „Няма.“ Някога древното заболяване било пазено в тайна и за него се е говорело само „шепнешком“. В XXI век обаче то се е превъплътило в „смъртоносно многолико същество с такава всепроникваща метафорична, медицинска, научна и политическа значимост, че често се определя като чумата на нашето време“, пише д-р Мукхърджи.

picture_1233
Ракът не е една единствена болест; той е много болести, обединени под името „рак“, заради общата им основна черта – анормален клетъчен растеж. „Императорът на всички болести“ е опит за внедряване в духа на този бич, да се разбере природата му и да се разгадаят неговите механизми. Целта на Мукхърджи обаче е да повдигне други важни въпроси отвъд биографичното: Вижда ли се краят на това страдание? Възможно ли е да изкореним рака от телата си и от обществото ни завинаги?

Мукхърджи акцентира върху двама главни герои: Сидни Фарбър – бащата на съвременната химиотерапия, който случайно открил, че един витаминов аналог е мощно противораково средство и започнал да мечтае за универсално лекарство срещу рака, и Мери Ласкер – легендарната американска бизнесдама и общественичка, известна като „добрата фея“ на онкологията, която помогнала кампанията против рака да прерасне в национална през миналия век в САЩ.

siddhartha_mukherjee Самият Мукхърджи е роден през 1970 г. в Ню Делхи, Индия. Завършва Станфордския университет, Оксфордския университет (именно там прави докторантура по причиняващи рак вируси) и Харвардското медицинско училище. Специализирал е онкология в Раковия институт „Дейна-Фарбър“ и е практикувал в Масачусетската многопрофилна болница. Работи в Колумбийския университет като преподавател, учен и практикуващ онколог в Медицинския център на университета. Има публикации в „Нейчър“, „Нурон“, „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“ и „Джърнъл ъф Клиникъл Инвестигейшън“. За „Императорът на всички болести“ печели „Пулицър” през 2011 г.

Повече по темата можете да научите тук.