Човечеството срещу раковите заболявания – битката на нашето време

0
1232

imperator-na-nasheto-vreme-lekar Преди близо век американската писателка и поетеса Гертруд Щайн (1874-1946) заявява: „Статистиката е религията на това поколение, негова надежда и спасение.“ Когато става дума за рак обаче, статистиката далеч не е надеждна, а да говорим за спасение – за жалост – все още е несериозно. Днес приблизително 15% от населението по света умира от рак. В някои страни коварната болест изпреварва сърдечно-съдовите заболявания и е водеща причина за смъртност. Само през 2010 г. ракът е причинител на смъртта на над 7 млн. души в световен мащаб. Американецът от индийски произход д-р Сидхарт Мукхърджи проследява историята на коварната болест в „Императорът на всички болести“ (ИК „Изток-Запад“). Ценната книга е своеобразна биография на смъртоносното заболяване, която се опира на редица изследвания, публикации, мнения на специалисти, практика с онкоболни.

Ракът има 4000-годишна история. Той е описан за първи път в египетски текст, който датира от 2500 г. пр. Хр. В текста пише: „…голям тумор в гърдата… на пипане като топка бинтове…“ Относно лечението пише: „Няма.“ Някога древното заболяване било пазено в тайна и за него се е говорело само „шепнешком“. В XXI век обаче то се е превъплътило в „смъртоносно многолико същество с такава всепроникваща метафорична, медицинска, научна и политическа значимост, че често се определя като чумата на нашето време“, пише д-р Мукхърджи.

picture_1233
Ракът не е една единствена болест; той е много болести, обединени под името „рак“, заради общата им основна черта – анормален клетъчен растеж. „Императорът на всички болести“ е опит за внедряване в духа на този бич, да се разбере природата му и да се разгадаят неговите механизми. Целта на Мукхърджи обаче е да повдигне други важни въпроси отвъд биографичното: Вижда ли се краят на това страдание? Възможно ли е да изкореним рака от телата си и от обществото ни завинаги?

Мукхърджи акцентира върху двама главни герои: Сидни Фарбър – бащата на съвременната химиотерапия, който случайно открил, че един витаминов аналог е мощно противораково средство и започнал да мечтае за универсално лекарство срещу рака, и Мери Ласкер – легендарната американска бизнесдама и общественичка, известна като „добрата фея“ на онкологията, която помогнала кампанията против рака да прерасне в национална през миналия век в САЩ.

siddhartha_mukherjee Самият Мукхърджи е роден през 1970 г. в Ню Делхи, Индия. Завършва Станфордския университет, Оксфордския университет (именно там прави докторантура по причиняващи рак вируси) и Харвардското медицинско училище. Специализирал е онкология в Раковия институт „Дейна-Фарбър“ и е практикувал в Масачусетската многопрофилна болница. Работи в Колумбийския университет като преподавател, учен и практикуващ онколог в Медицинския център на университета. Има публикации в „Нейчър“, „Нурон“, „Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин“ и „Джърнъл ъф Клиникъл Инвестигейшън“. За „Императорът на всички болести“ печели „Пулицър” през 2011 г.

Повече по темата можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.