Цигари и алкохол – забравете преди зачеване !

Ако шансовете за зачеване на една здрава жена в 20-те й години, са около 50%, то на 30-годишна възраст вече този коефициент спада и жените имат само около 20% шанс за зачеване. На 40-годишна възраст шансовете за зачеване намаляват до 5%, според Американското дружество по репродуктивна медицина.

Количеството и качеството на яйцеклетките и сперматозоидите са ключовите компоненти за успешно зачеване. При раждането си, момичето има повече от 1 милион яйцеклетки. Този брой намалява до около 250 000-300 000, когато достигне пубертета. Жената овулира около 300 до 500 пъти по време на репродуктивните си години, което е повече от достатъчно. Тялото абсорбира неизползваните яйцеклетки – дегенеративен процес, наречен фоликуларна атрезия.

В тази връзка, мъжете също имат „вътрешен будилник“. С възрастта те са подложени на риск от понижени репродуктивни възможности и пред опасността от дефектни сперматозоиди.

Редица изследвания установяват, че напредването на възрастта не е единствената причина за налични репродуктивни проблеми. Начинът на живот, включващ тютюнопушене и употреба на алкохол, също влияят на възможностите за зачеване.

Тютюнопушене преди зачеването
Появяват се все повече доказателства, че тютюнопушенето удължава значително времето за зачеване. Изследвания показват, че жените, които пушат цигари, се подлагат на риск от некачествени яйцеклетки, както и ранна менопауза – и двата фактора намаляват броя на репродуктивните години. Според проучване на Британската медицинска асоциация, шансовете за зачеване спадат с до 40% при жените-пушачи, в сравнение с непушачите. Като резултат, на жените отнема повече време, за да забременеят, а възможността това да се случи по естествен път намалява. Освен това, рискът от преждевременно раждане при жените-пушачи, е значително по-висок. Тютюнопушене преди и по време на бременност увеличава опасността от абортиране, тъй като увеличава вероятността яйцеклетката да има хромозомни аномалии.

Здравето и начинът на живот на мъжете също влияе на фертилнността и зачеването, сочат изследвания. Учени от университета на Саарланд установяват, че мъжете, които пушат минимум 20 цигари на ден имат по-ниски концентрации на протамини, два протеина, открити в семенната течност, в сравнение с мъжете, които не пушат цигари. Протамините се смятат за неразделна част от клетъчното деление, които гарантират правилното хромозомно формиране по време на зачеване.

Употреба на алкохол преди зачеване
Подобно на това как тютюнопушенето влияе на репродуктивните способности, пиенето на алкохол преди опит за зачеване също може да има неблагоприятен ефект, като намалява шансовете за успешно забременяване и увеличава риска от спонтанен аборт.

Изследване, публикувано в сп. British Medical Journal установява, че жените, които пият повече от 10 алкохолни питиета седмично, имат увреждане на възпроизводителната функция. Дори тези, които употребяват по 5 или по-малко на седмица имат затруднения, в сравнение с жените, които не консумират алкохол, докато се опитват да заченат.

Счита се, че алкохолът афектира върху нивата на естроген и други репродуктивни хормони в организма, което води до нарушения в овулацията – удължава менструалния цикъл и е причина за ановулаторни цикли. При липса на овулация, яйчниците на жената не освобождават яйцеклетка и съответно зачеването е невъзможно.
Употребата на алкохол при мъжете е свързана с намален брой на сперматозоидите и ниска скорост на движение, което означава, че по-голям процент от наличната сперма не е в състояние да направи „дълго пътуване”, за да оплоди яйцеклетката на жената.

За по-високи шансове за забременяване, здравните специалисти препоръчват спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол поне 2-3 месеца преди опитите за зачеване.

източник puls.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни