Цигари и алкохол – забравете преди зачеване !

Ако шансовете за зачеване на една здрава жена в 20-те й години, са около 50%, то на 30-годишна възраст вече този коефициент спада и жените имат само около 20% шанс за зачеване. На 40-годишна възраст шансовете за зачеване намаляват до 5%, според Американското дружество по репродуктивна медицина.

Количеството и качеството на яйцеклетките и сперматозоидите са ключовите компоненти за успешно зачеване. При раждането си, момичето има повече от 1 милион яйцеклетки. Този брой намалява до около 250 000-300 000, когато достигне пубертета. Жената овулира около 300 до 500 пъти по време на репродуктивните си години, което е повече от достатъчно. Тялото абсорбира неизползваните яйцеклетки – дегенеративен процес, наречен фоликуларна атрезия.

В тази връзка, мъжете също имат „вътрешен будилник“. С възрастта те са подложени на риск от понижени репродуктивни възможности и пред опасността от дефектни сперматозоиди.

Редица изследвания установяват, че напредването на възрастта не е единствената причина за налични репродуктивни проблеми. Начинът на живот, включващ тютюнопушене и употреба на алкохол, също влияят на възможностите за зачеване.

Тютюнопушене преди зачеването
Появяват се все повече доказателства, че тютюнопушенето удължава значително времето за зачеване. Изследвания показват, че жените, които пушат цигари, се подлагат на риск от некачествени яйцеклетки, както и ранна менопауза – и двата фактора намаляват броя на репродуктивните години. Според проучване на Британската медицинска асоциация, шансовете за зачеване спадат с до 40% при жените-пушачи, в сравнение с непушачите. Като резултат, на жените отнема повече време, за да забременеят, а възможността това да се случи по естествен път намалява. Освен това, рискът от преждевременно раждане при жените-пушачи, е значително по-висок. Тютюнопушене преди и по време на бременност увеличава опасността от абортиране, тъй като увеличава вероятността яйцеклетката да има хромозомни аномалии.

Здравето и начинът на живот на мъжете също влияе на фертилнността и зачеването, сочат изследвания. Учени от университета на Саарланд установяват, че мъжете, които пушат минимум 20 цигари на ден имат по-ниски концентрации на протамини, два протеина, открити в семенната течност, в сравнение с мъжете, които не пушат цигари. Протамините се смятат за неразделна част от клетъчното деление, които гарантират правилното хромозомно формиране по време на зачеване.

Употреба на алкохол преди зачеване
Подобно на това как тютюнопушенето влияе на репродуктивните способности, пиенето на алкохол преди опит за зачеване също може да има неблагоприятен ефект, като намалява шансовете за успешно забременяване и увеличава риска от спонтанен аборт.

Изследване, публикувано в сп. British Medical Journal установява, че жените, които пият повече от 10 алкохолни питиета седмично, имат увреждане на възпроизводителната функция. Дори тези, които употребяват по 5 или по-малко на седмица имат затруднения, в сравнение с жените, които не консумират алкохол, докато се опитват да заченат.

Счита се, че алкохолът афектира върху нивата на естроген и други репродуктивни хормони в организма, което води до нарушения в овулацията – удължава менструалния цикъл и е причина за ановулаторни цикли. При липса на овулация, яйчниците на жената не освобождават яйцеклетка и съответно зачеването е невъзможно.
Употребата на алкохол при мъжете е свързана с намален брой на сперматозоидите и ниска скорост на движение, което означава, че по-голям процент от наличната сперма не е в състояние да направи „дълго пътуване”, за да оплоди яйцеклетката на жената.

За по-високи шансове за забременяване, здравните специалисти препоръчват спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол поне 2-3 месеца преди опитите за зачеване.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни