Да тренирам или да не тренирам, това е въпросът?

Спорт, спорт, спорт … Как да отслабнем за 15 дни? … Тренировки за стегнато дупе … Дихателни техники за плосък корем … Как да станем по-силни …

Защо? Защо? Защо? Чудя се ЗАЩО всъщност трябва да се втълпява на хората да спортуват? Защо им се предлагат програми и упражнения за отслабване? Това ли е целта на спорта? Само това ли искаме – да бъдем няколко килограма по-слаби? Да изглеждаме по-добре в новите си дрешки? За това ли става въпрос, когато говорим за спорт, за здраве? Защото спортът е здраве! Не става въпрос само за това да изглеждаме по-добре, а за това да бъдем по-здрави.

Да спортуваме, защото начинът на живот, който водим повечето от нас е „заседнал”. Заседнали сме в матрицата на ежедневието, седим на едно място през по-голямата част от деня, а това е най-големият бич за здравето. Няма значение какво ще спортувате, важното е да се движите и това да ви доставя удоволствие. За съжаление съботно-неделните разходки не са достатъчни. Една работна седмица е средно 40 часа, без да включваме времето прекарано в колата или градския транспорт. А една разходка е около 2 часа. Сами виждате ограмната разлика между двете числа. Ежедневната грижа за тялото е ключът към доброто здраве.

Да спортуваме, защото спортът ще ни помогне да се преборим със стреса, на който сме подложени ежедневно. Звучи изтъркано, но е абсолютен факт. Не усещаме напрегнатите вибрации на града, които ни влияят дори и в съня. Излезте от града и се наследете на тишината. Ще ви се стори много странно и непривично. Дори в началото няма да можете да се отпуснете, нещо ще ви липсва. Ще чувате шум в ушите си и няма да можете да чуете дори собствените си мисли. Опитайте се да се насладите на тишината!

Да спортуваме, защото спортът ни помага да намалим риска от появата на заболявания като затластяване, болки в ставите, високо кръвно налягане, диабет, остеопороза, депресия и много, много други. Заболяванията са безброй, а понякога е толкова лесно да ги предотвратим. Иска се само малко воля и постоянство. Опитайте в началото да си намерите някой, който да ви мотивира и подкрепя и заедно да търсите разнообразни и ежедневни форми за спорт.

Да спортуваме, заради самия спорт, а не защото ще отслабнем. Стегнатото тяло и по-малкото килограми са страничен и временен ефект. Днес сте два килограма повече, утре два по-малко, важното е да се чувствате добре в кожата си и да посещавате личния си лекар, колкото се може по-рядко.

Да спортуваме без значение от възрастта и пола. Здравето е еднакво важно за всички – както за мъжете и жените, така и за млади и стари. Не използвайте възрастта за извинение – колкото повече напредват годините, толкова по-важно става здравето и съответно нуждите от спорт и движение за тялото.

Спортувайте и бъдете здрави!

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни