Да вечерям или не ?!

“Да вечерям или не? ! ” – въпрос, който си задават непрестанно милиони хора по света, които се опитват да преборят излишните килограми. Непрестанното измъчване от чувството за глад, което ни връхлита след залез слънце, е толкова неприятно и досадно, колкото това да не можеш да влезеш в любимите си дънки. При всички случаи богатата вечеря е противопоказна, но има няколко тънкости, които могат да тушират глада вечерно време.

Възникващото чувство за глад вечерно време е лъжовно, обясняват специалистите, а цялата храна, погълната непосредствено преди сън, способства за натрупването на мазнини. Най-вероятно пицата на вечеря или непретенциозната бисквитена торта ще се натрупа под формата на тлъстинки, ако не се научите да контролирате апетита си.

Когато след 18 часа ви налегне чувство за глад, опитайте да се разсеете с нещо – прочетете някоя списание, книга или се заловете с домакинска работа. Ако чувството на глад продължава да ви тормози, изпийте чаша вода или мляко.

Най-вероятно е и това да не помогне и да продължите да “точите лиги” по лазанята в хладилника. За предпочитане обаче е да изберете продукти, които се преработват бързо. Такива са изварата или зеленчуци. Диетолозите съветват за вечеря да се приемат продукти, богати на целулоза, които способстват за изгарянето на калориите: домати, моркови, зеле, патладжани, цвекло, ябълки, ягоди, диня, портокали, кайсии.

Всички тези плодове и зеленчуци не позволяват натрупването на допълнителни килограми, а в съчетание с движение и спорт, ще ускорят и отслабването. Един много добър пример: петък вечер, излизате на заведение с приятели, хапвате лека салата и отивате на танци. На следващия ден теглото ви ще е с около килограм надолу.

Ако ли пък сте си вкъщи и се раздирате от мисълта за пълния хладилник, запомнете, че не трябва да посягайте към мазната и сладка храна. Изключете задължително от вечерното си меню и алкохола и кофеина.

Важно е да разберете, че със залязването на слънцето естествените механизми в тялото забавят своята работа и се готвят за сън. С други думи употребата на храна след залез слънце нарушава подготовката на организма за сън, което води не само до натрупване на излишни мазнини, но и до проблеми с цялостното здраве.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни