Детските менюта – „калорийна бомба“ за нашите деца

dete-hapva-junk-hrana Повечето детски менюта по веригите за бързо хранене са пълни с калории, показва нов анализ на Центъра за наука в интерес на обществото. Специалистите аларамират, че много детски менюта съдържат над 1000 ккал, много мазнини и натрий, докато препоръчителният енергиен прием за деца между 4 и 10-годишна възраст е 1200 – 2200 ккал на ден.

Данните са оповестени на фона на големите усилия, полагани от редица вериги за бързо хранене, за подобряване на имиджа на продуктите им. Веригите се опитват да променят образа на менютата си от „калорийна бомба“ на такъв на по-здравословна храна като добавят повече плодове, зеленчуци и нискомаслено мляко към продуктите си, особено детските. Въпреки похвалните усилия, изследването на Центъра за наука в интерес на обществото показва, че:

*91% от детските менюта не покриват повечето международно приети норми. За здравословно ястие се приема такова, съдържащо по-малко от 600 ккал, по-малко от 35% от които са под формата на мазнини и захари. Освен това, яститето трябва да отговаря и на много други критерии – съдържание на 770 или по-малко милиграма натрий, съдържание на достатъчно количество протеини, витамини, минерали и др.

*Девет от десетте най-популярни вериги ресторанти нямат нито едно ястие, което да покрива горните критерии.

*78% от веригите предлагат газирани безалкохолни напитки, съдържащи големи количества захари, 58% предлагат и плодови сокове, 40% предлагат нискомаслено прясно мляко, а 43% – пълномаслено.

*83% от веригите предлагат пържено пилешко в детските си менюта, 35% – печено, 75% – пържени картофи или чипс, 53% – зеленчуци, 68% – плодове. От последните най-често могат да бъдат купени ябълки, мандарини, грозде и портокали.

*50% от детските менюта съдържат повече от 600 ккал в едно хранене.

Въпреки опитите на ресторантите да подобрят хранителните качества на продуктите си, настоящите резултатите се различават твърде малко спрямо тези от 2008 г.

Много диетолози и лекари алармират, че растящата популярност на фаст фууд културата сред родители и деца е отговорна за ширещата се затлъстялост. Тя, на свой ред, води до силно повишаване на риска от сериозни заболявания като диабет тип II, хипертония, сърдечносъдови инциденти, инсулт и др. Рискът е най-висок при тежко затлъстяване, започнало в детска възраст.

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни