Детските менюта – „калорийна бомба“ за нашите деца

dete-hapva-junk-hrana Повечето детски менюта по веригите за бързо хранене са пълни с калории, показва нов анализ на Центъра за наука в интерес на обществото. Специалистите аларамират, че много детски менюта съдържат над 1000 ккал, много мазнини и натрий, докато препоръчителният енергиен прием за деца между 4 и 10-годишна възраст е 1200 – 2200 ккал на ден.

Данните са оповестени на фона на големите усилия, полагани от редица вериги за бързо хранене, за подобряване на имиджа на продуктите им. Веригите се опитват да променят образа на менютата си от „калорийна бомба“ на такъв на по-здравословна храна като добавят повече плодове, зеленчуци и нискомаслено мляко към продуктите си, особено детските. Въпреки похвалните усилия, изследването на Центъра за наука в интерес на обществото показва, че:

*91% от детските менюта не покриват повечето международно приети норми. За здравословно ястие се приема такова, съдържащо по-малко от 600 ккал, по-малко от 35% от които са под формата на мазнини и захари. Освен това, яститето трябва да отговаря и на много други критерии – съдържание на 770 или по-малко милиграма натрий, съдържание на достатъчно количество протеини, витамини, минерали и др.

*Девет от десетте най-популярни вериги ресторанти нямат нито едно ястие, което да покрива горните критерии.

*78% от веригите предлагат газирани безалкохолни напитки, съдържащи големи количества захари, 58% предлагат и плодови сокове, 40% предлагат нискомаслено прясно мляко, а 43% – пълномаслено.

*83% от веригите предлагат пържено пилешко в детските си менюта, 35% – печено, 75% – пържени картофи или чипс, 53% – зеленчуци, 68% – плодове. От последните най-често могат да бъдат купени ябълки, мандарини, грозде и портокали.

*50% от детските менюта съдържат повече от 600 ккал в едно хранене.

Въпреки опитите на ресторантите да подобрят хранителните качества на продуктите си, настоящите резултатите се различават твърде малко спрямо тези от 2008 г.

Много диетолози и лекари алармират, че растящата популярност на фаст фууд културата сред родители и деца е отговорна за ширещата се затлъстялост. Тя, на свой ред, води до силно повишаване на риска от сериозни заболявания като диабет тип II, хипертония, сърдечносъдови инциденти, инсулт и др. Рискът е най-висок при тежко затлъстяване, започнало в детска възраст.

източник puls.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни