До какво води недостигът на тестостерон и как да се справим с него

0
2096

muj-i-jena-se-pregrushtat

Либидото зависи от много фактори – то е резултат от съотношението на хормоните в тялото и емоционалните отношения в двойката. При жените картината е доста по-сложна, а при мъжете, дори и тестостеронът да не играе солов спектакъл, то със сигурност има водеща роля на сцената на сексуалните отношения. Съвременният начин на живот на много мъже води до спад в нивото на тестостерона.

Състоянието, свързано с недостига на хормона, дори си има название – Синдром на мъжката раздразнителност ( Irritable Male Syndrome) или IMS. Някои от симптомите включват: емоционална отчужденост, липса на мотивация, агресивност, тревожност и т.н. Може да бъде една от причините за пристрастеност към хазарт, алкохол или работохолизъм.

Ниското ниво на тестостерон засяга поне 13.8 милиона мъже, като в по-голямата част това са мъже на възраст между 30 и 40 години.

Силно сниженото производство на хормона не води само до намаляване на желанието за секс и раздразнителност. То влияе и на физическото здраве – повишен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет от II тип и костни фрактури. Как да разберете дали страдате от Синдром на мъжката раздразнителност? Освен изброените промени в емоционалното състояние, сигнали за наличието на синдрома са и: напълняване, постоянно усещане за умора, загуба на мускулна маса, мъжки тип оплешивяване. Ако се съмнявате дали не страдате от хормонален дисбаланс, най-добре си направете изследване на хормоните. Хормоналната терапия е вариант, но както винаги, синтетичните продукти би трябвало да са крайния вариант за лечение, за да се избегнат страничните ефекти. Определени промени в начина на живот ще задействат правилните механизми в тялото, за да се възстанови загубения баланс.

Ето кои са необходимите стъпки:

1. Поддържайте здравословно тегло.
Натрупването на мазнини в областта на корема има убийствен ефект върху производтсвото на тестостерон. Според изследване, тийнейджърите, които страдат от затлъстяване са с до 50% по-малко тестостерон от техните връстници, поддържащи средно тегло. Една от причините е, че мастните клетки съдържат ензим, който превръща тестостерона в естроген.

2. Осигурете си достатъчно количество сън.
Според едно изследване, само седмица на недоспиване ( по около 5 часа сън) води до спад в нивото на тестостерона с 10-15%. За някои хора да спиш по 4-5 часа на денонощие изглежда като знак за суперефективност, но ефектите в дългосрочен план от такъв лайфстайл са изключително нежелателни.

muj-s-usmivka3.Избягвайте токсини, които вредят на тестисите

Фталатите и парабените са съставки в продукти като лосиони и кремове за бръснене, а BPA е вреден химикал, съдържащ се в много пластмасови бутилки за вода, опаковки за храна и в мастилото, използвано за принтиране върху касовите бележки в магазините. Тези химически субстанции са анти-андрогени, което означава, че пречат на производството на тестостерон и други изключително важни хормони.

Потърсете био варианти на козметичните продукти, използвайте стъклени съдове и съдове от неръждаема стомана и избягвайте досега с касовите бележки в магазините винаги, когато можете.

4.Усъвършенствайте умението си да…си почивате качествено

Стресът е враг номер 1 на тестостерона. Под стрес нивото на хормона кортизол се увеличава за сметка на тестостерона. Стресът е отговорен и за повишаването на производството на ензимите aromatase и 5-alpha-reductase. Те от своя страна предизвикват процес на разпадане на тестостерона.

Едни от най-добрите начини за релаксация включват: дълбокото, бавно дишане за десетина минути на ден, масажите, практикуването на йога, четенето на литература за справяне с тревожността, възползването от услугите на коуч, ментор или терапевт.

5.Избягвайте лекарства от типа на статините и взимайте добавки като рибеното масло

Статините се изписват за намаляване на холестерола и неговите съставки. Поговорете с лекаря за алтернативи на тези лекарства, защото от една страна статините повлияват негативно върху митохондриите – двигателят на вашия метаболизъм, а от друга – снижават нивото на тестостерона.

Рибеното масло, както и всички продукти, богати на Омега-3 мастни киселини, потушават възпаленията в организма. Какво общо има това с тестостерона? Когато в организма има възпаление, този мъжки хормон намалява. Рибеното масло има значение и за производството на добрия холестерол, а това е изграждащия материал за тестостерона.

6.Осигурете достатъчно витамини за тялото си.

Най-тясно свързани с мъжкия хормон са витамините A, D и E и минералите цинк и селен. Включете в менюто си храни като миди, стриди и раци – за повече цинк и селен, моркови и къдраво зеле за витамин A, бадеми и слънчогледови ядки за витамин E.

Нивото на витамин D зависи от излагането на слъчева светлина. Докато през лятото това не е проблем и дори е препоръчително да се избягва стоенето на слънце в периода от 10 до 4-5 часа, то през останалите сезони и най-вече зимата, човек може да усети ефекта от недостиг на слънчева светлина. При мъжете по-малкото витамин D в организма означава и по-малко тестостерон. Включете в плана за деня разходка за 15 минути, дори и ако времето е мрачно или сте претоварени с работа.

Материала изготви: Мария Димитрова

Comments

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.