Храни за по-добра памет

Понякога паметта ни неочаквано отказва да работи. За нормалното функциониране на клетките на главния мозък не е достатъчен нормален и спокоен ежедневен ритъм, а са необходими и някои съвсем конкретни вещества. Като холин, желязо и витамини от групата В, особено В3.

Вижте храните, от които можете да си набавите нужните за нормалната работа на паметта вещества:

Ягоди и боровинки

Те помагат за изработването на допамин. В ягодите се съдържа и веществото физетин, което подобрява функциите на мозъка и предпазва клетките от дегенерация. Тези плодове ни защитават и от сърдечно-съдови проблеми, язва и болести на пикочния мехур.

Яйца

Те са богати на холин и лецитин, които спомагат да извеждането от организма на лошия холестерол. Когато холитън попадне в мозъка, той се преобразува в ацетилхолин – невромедиатор, предаващ информация от клетка към клетка. Яйцата са богати още на витамини (А, В, D, Е) и микроелементи като фосфор, калций, магнезий, калий, натрий, сяра. Нужно ви е само едно яйце на ден, за да удовлетворите на 100% денонощната потребност на организма от витамин В12. Установено е, че дефицитът на този витамин може да доведе до депресия и загиване на нервни клетки.

Черен хайвер

Богат източник на холин и почти всички известни микроелементи – калций, калий, магнезий, натрий, желязо, манган. Рибният продукт е богат и на витамини – А, В, D и С. Черният хайвер е доста скъп. Но дори да можете да си го позволите, не забравяйте, че не трябва да прекалявате с него – той съдържа много пурини. Това се източници на пикочна киселина и виновници за образуване на камъни в бъбреците. Също така пурините провокират и подаграта.

Зелени ябълки

Те съдържат желязо, необходимо за насищането на мозъка с кислород. В ябълките има и следните витамини – С, В1, В2, В3, В6, В9, Р, Е, глюкоза, целулоза, пектинови и дъбилни вещества, минерални соли, фитонциди и ефирни масла. Плодът не само спомата за добрата памет, но е полезен и при артрит, подагра, малокръвие, сърдечно-съдови заболявания, хипертония, атеросклероза, заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур.

Грозде

В този плод се съдържат всички витамини от групата В, които са необходими за доброто функциониране на клетките на целия организъм, не само на мозъка. Витамините от тази група са изключително важни за хората, които водят активен начин на живот, защото участват в тъканното дишане и получаването на енергия, стимулираща умствената дейност. Гроздето е богато още на фолиева киселина, витамините К и Р, активизира кръвообразуването, затова специалистите го препоръчват при малокръвие.

Тиквени семки

Съдържат желязо и витамин В3. Те са необходими при дефицит на фосфор, магнезий, манган, желязо, цинк, селен. Тиквените семки подобряват паметта. Те са полезни особено за силния пол, защото народната медицина отдавна ги препоръчва за профилактика на простатит.

Печурки

Богати са на цинк, барий, магнезий, молибден, олово, йод и витамините А и В3. Печурките потискат развитието на раковите образувания и съдържат вещества, разрушаващи холестериновите плаки.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни